În perioada 05 – 16 septembrie 2016, în cadrul Planului Național de Control al alimentelor, ANSVSA a prelevat și analizat 115 probe de carne (carcase, carne tocată, pastă de mici, cârnați) și lapte și produse din lapte (telemea, cașcaval, smântână, caș proaspăt, iaurt).
Probele au fost recoltate din abatoare, magazine alimentare, carmangerii, supermarketuri și dozatoare de lapte. Echipele de inspectori sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor, desemnate și instruite pentru a desfășura acțiunile din cadrul acestui Plan, au prelevat probe din 27 de județe, inclusiv București.
În urma controalelor, inspectorii sanitar-veterinari au descoperit prezența E-Coli în micii (amestec de vită și oaie) care erau comercializați într-un restaurant din județul Giurgiu. O altă probă recoltată dintr-un centru de prelucrare a laptelui, din județul Vaslui, a confirmat prezența bacteriei și în cașul proaspăt produs în această fabrică. De asemenea, E-Coli a fost descoperit în carnea tocată vândută într-o carmangerie din județul Iași și în carcasa unei ovine testată la un abator din județul Timiș.
În urma acestor rezultate, Direcțiile județene Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, au efectuat controale amănunțite la unitățile în care s-au depistat și comercializat produsele incriminate și au dispus fie confiscarea alimentelor contaminate, fie tratarea termică a acestora pentru a distruge bacteria E-Coli.