Inspectorii ANSVSA au fost în control în stațiunile turistice din țară, în perioada 26 iunie – 2 iulie, iar dezastrul constatat s-a lăsat cu amenzi grele.
În total, ANSVSA a dat amenzi în valoare de 1,12 milioane de lei în zonele de agrement şi localităţile de interes turistic.
În stațiunea Moeciu, activitatea unui restaurant a fost suspendată din cauza neregulilor constatate.
Totodată, inspectorii veterinari au dispus măsuri de reţinere oficială şi expediere către unităţi de neutralizare pentru 118 kg de produse alimentare de origine animală, care prezentau risc pentru sănătatea consumatorilor.
Într-un comunicat de presă, ANSVSA arată că, dintre neconformităţile constatate şi sancţionate, următoarele au fost cel mai adesea întâlnite:
În perioada 26 iunie – 2 iulie au fost efectuate controale la 1.549 de unităţi, dintre care 486 de restaurante, 64 de pizzerii, 56 de cantine, 33 de unităţi de tip catering, 60 de cofetării şi patiserii, 83 de laboratoare de cofetărie şi patiserie, 69 de pensiuni turistice, 81 de hipermarketuri şi supermarketuri, 337 de magazine alimentare, 176 de rulote, 92 de depozite alimentare şi 12 tabere şcolare.
Echipele de inspectori ale Comandamentului Sezon Estival 2023 acţionează atât în staţiunile de pe litoralul Mării Negre, cât şi în zonele de agrement şi localităţile de interes turistic din ţară.
Scopul este protejarea sănătăţii consumatorilor, în contextul unei afluenţe mari de turişti şi al creşterii rulajului de marfă pentru unităţile din industria alimentară din zonele de agrement şi localităţile de interes turistic, precizează instituţia.
Pentru a eficientiza aceste controale, DSVSA judeţene beneficiază de sprijinul autorităţilor locale, care informează DSVSA cu privire la perioadele şi locaţiile în care se organizează anumite evenimente (târguri de vară, pelerinaje cu ocazia unor sărbători religioase, zilele comunelor etc.), pentru a se asigura că evenimentele se desfăşoară fără incidente alimentare.
Verificările inspectorilor sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor vizează condiţiile de igienă în care funcţionează unităţile de alimentaţie publică, pizzeriile, cantinele, unităţile tip catering, cofetăriile, patiseriile, laboratoarele de cofetărie şi patiserie, pensiunile turistice, unităţile de tip hipermarket şi supermarket şi magazinele alimentare şi respectarea cerinţelor pentru înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a unităţilor de vânzare cu amănuntul.