Probele de lapte de la trei ferme și două unități de prelucrare prezintă suspiciunea depășirii limitelor admise pentru aflatoxină – o toxină cu efect cancerigen -în urma efectuării analizelor în cadrul laboratoarelor din rețeaua sanitară veterinară, a anunțat Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
Președintele ANSVSA, Mihai Țurcanu, a declarat luni că din cauza suspiciunilor au fost sechestrate și oprite de la comercializare 50 de tone de lapte de la un procesator și 30 de tone de la un altul.
„Cantitățile au fost sechestrate până când va fi stabilită trasabilitatea laptelui respectiv”, a spus Țurcanu.
El a evitat să răspundă la întrebarea jurnaliștilor dacă este posibil ca lapte contaminat să fi ajuns în magazine, sub formă de produse lactate.
În perioada 7-8 martie, inspectorii sanitar-veterinari au efectuat controale la nivel național în domeniile producției, colectării, procesării și comercializării laptelui crud.
Din 543 de probe de lapte analizate, la 5 probe există suspiciunea contaminării cu toxina cancerigenă
Cu ocazia controalelor, au fost verificate unitățile din sectorul laptelui și au fost prelevate 1.076 de probe de lapte crud și lapte pasteurizat, destinat comercializării directe către consumatorul final, precum și probe de lapte destinat procesării ulterioare, în vederea obținerii produselor lactate, precizează sursa citată, într-un comunicat remis Mediafax.
Toate probele au fost trimise în vederea efectuării analizelor în cadrul laboratoarelor din rețeaua sanitară veterinară acreditate pentru determinarea conținutului în Aflatoxina M1 din lapte, arată ANSVSA.
„Conform datelor centralizate la nivelul ANSVSA, au fost analizate, până la acest moment, 543 de probe. La 5 dintre aceste probe există suspiciunea depășirii limitelor admise pentru aflatoxină și, conform procedurilor, au fost transmise probele către Laboratorul Național de Referință din cadrul Institutului de Igienă și Sănătate Publică Veterinară pentru confirmare. Probele în care se suspicionează depășiri ale limitelor admise pentru aflatoxina M1 provin de la 3 ferme de vaci de lapte și de la 2 unități de prelucrare a laptelui”, se precizează în comunicat.
Potrivit ANSVSA, loturile de lapte suspicionate sunt sechestrate până la sosirea buletinelor de analiză de confirmare, urmând după caz să fie inițiată alerta prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje (SRAAF), iar loturile respective să fie distruse în cazul unor buletine pozitive sau să se ridice sechestrul, fiind declarate libere pentru comercializare, în cazul buletinelor negative.
Președintele ANSVSA, Mihai Țurcanu, a declarat că buletinele de analiză de confirmare ar urma să parvină în cel mult două zile.
Laptele provenit din Ungaria nu era contaminat cu aflatoxină
ANSVSA mai precizează, referitor la loturile de lapte provenite din Ungaria, care erau suspicionate a avea limite depășite pentru aflatoxina M1, că determinările de laborator realizate de către Laboratorul Național de Referință au arătat că laptele din loturile incriminate nu prezenta depășiri ale limitelor admise, fapt pentru care laptele respectiv poate fi comercializat.
Instituția mai anunță că ferma de vaci unde s-au constatat deja depășiri ale limitelor admise de aflatoxină în lapte este în permanență monitorizată de inspectorii ANSVSA, prin examene de laborator.
Citește și ANSVSA a retras de la o fermă 14.000 de litri de lapte contaminat cu aflatoxină și a stopat livrările de lapte crud
ANSVSA a anunțat anterior, în 7 martie, a oprit de la livrare laptele crud produs de ferma respectivă, după ce a depistat în produs aflatoxină peste limitele admise, dispunându-se verificări în toată țara, de la producători, la unități de procesare a laptelui.
Decizia a fost luată în urma depistării depășirii limitelor admise pentru aflatoxină la probele de lapte prelevate de inspectorii ANSVSA, de la o fermă, în cadrul programului de autocontrol.
Probele de lapte au fost recolate în 4 martie, iar o zi mai târziu, în urma rezultatelor analizelor, a fost declanșată alerta prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje.
În aceste condiții, în 5 martie, întreaga cantitate de lapte din care s-au prelevat probele, de 13.855 de litri, a fost blocată, fiind totodată stopate livrările de lapte crud către toate unitățile de procesare lapte și vânzarea directă prin intermediul automatelor de lapte.
Precizările ANSVSA din 7 martie au fost făcute vin după ce ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că o cantitate de lapte care conține aflatoxină, cu efect cancerigen, importată din Ungaria, și o alta aflată la un procesator din România au fost identificate și retrase de pe piață.
„Au început controalele în România. Pe măsură ce facem aceste controale, descoperim noi și noi lucruri. Sunt câteva situații de alertă, ultima vizează zona de lapte. S-a identificat lapte care este importat din Ungaria care conține aflatoxină. S-a identificat și un procesator din România cu lapte cu aflatoxină”, a spus Constantin.
El a adăugat că nu există niciun pericol, pentru că laptele contaminat a fost retras de pe piață.
Ministrul nu a dorit să facă publice cantitatea de lapte infestată și nici zona în care a fost descoperită.
„Până acum s-au făcut analize, dar nu într-un ritm atât de susținut. Imediat ce facem analize într-un ritm susținut descoperim tot felul de lucruri”, a continuat ministrul.
Constantin a precizat că una dintre cele două cantități de lapte a fost descoperită la un procesator, iar cealaltă, cea importată din Ungaria, la un comerciant.
Ce sunt aflatoxinele și cum pot fi distruse
Aflatoxinele sunt toxine produse de sporii ciupercilor Aspergilus flavus și Aspergilus parasiticus, care „se dezvoltă în semințe de oleoginoase, produse secundare de la fabricarea uleiului (șrot, tărâțe), arahide, cereale și produse de origine animală (brânzeturi fermentate, preparate de carne)”, conform informațiilor făcute publice de către reprezentanții ANSVSA.
Aflatoxinele nu sunt distruse prin procedeul pasteurizării. „Singura metodă prin care aflatoxina poate fi distrusă este arderea”, a declarat la gândul LIVE secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu.
Victor Ponta vrea „măsuri cât mai radicale”
Premierul Victor Ponta a declarat că unitățile de procesare unde va fi identificat lapte contaminat vor fi închise, iar produsele vor fi retrase de la comercializare.
„Important e să continuăm controalele, acolo unde găsim (lapte contaminat n.n.) să închidem fabricile sau să retragem produsele respective”, a declarat luni premierul Victor Ponta.
El a explicat, de asemenea, că atât reprezentanții ministerului Agriculturii, cât și cei ai ANSVSA au toată susținerea lui în ceea ce privește luarea unor „măsuri cât mai radicale”.
Fost ministru al Agriculturii: Controalele ar trebui extinse și la produsele de pe rafturi
Stelian Fuia, fost ministru al Agriculturii, îi sfătuiește pe români să nu cumpere lapte sau produse din lapte decât din spații autorizate, precum magazinele sau supermarketurile, pentru că acestea au fost supuse controalelor sanitar-veterinare.
Fuia susține că pe lângă controalele care sunt desfășurate de către inspectorii ANSVSA la ferme și la procesatori, ar fi necesare și controale ale produselor care au ajuns deja pe rafturile magazinelor din România.
„Asta aș fi făcut primul lucru. Faptul că noi controlăm acum în ferme și la procesatori nu facem decât să prevenim”, spune fostul ministru.