Prima pagină » Știri » ANSVSA retrage de pe piață un sortiment de chipsuri. Cei care au cumpărat produsul sunt rugați să-l returneze URGENT

ANSVSA retrage de pe piață un sortiment de chipsuri. Cei care au cumpărat produsul sunt rugați să-l returneze URGENT

ANSVSA retrage de pe piață un sortiment de chipsuri. Cei care au cumpărat produsul sunt rugați să-l returneze URGENT

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor anunță că un sortiment chipsuri de legume este retras din magazine, după ce s-a constatat depășirea valorilor admise de acrilamidă.

„Furnizorul DENNRRE a inițiat retragerea de la comercializare și rechemarea de la client a produselor ECO CIPSURI DE LEGUME chipsuri de legume lot (dată de expirare) 15 aprilie 2023 și 22 aprilie 2023, ca urmare a depășirii valorilor admise ale acrilamidei. Se recomandă persoanelor care dețin produsele descrise să nu le consume”, se arată într-o avertizare postată pe pagina oficială a  Autorității Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Persoanele care au cumpărat aceste sortimente de cipsuri și, în cel mai fericit caz, nu le-au consumat, sunt sfătuite le distrugă sau să le returneze în magazin, în perioada 2-23 martie, urmând să primească contravaloarea lor.

Ce este acrilamida

Acrilamida este o substanță rezultată în urmă încălzirii alimentelor bogate în amidon. Se regăsește cu precădere în preparatele de patiserie, în cafea, dar și în preparatele cu cartofi, precum cartofii prăjiți și chipsurile, potrivit alphega-farmacie.ro.

Substanța este suspectată că ar putea fi cancerigenă și că ar modifica materialul genetic.

Există păreri care susțin că acrilamida, în doze mari, afectează sistemul nervos. Părerile experților diferă când vine vorba de evaluarea riscului pentru că acrilamida a fost mereu prezentă în hrană oamenilor, în diferite cantități, încă de la descoperirea focului, mai arată sursa citată.

Din cauza posibilului risc pe care îl constituie pentru sănătate, se recomandă consumarea acrilamidei în cantități cât mai reduse.

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției ... vezi toate articolele

Citește și