Antena 3, amendată de CNA pentru emisiunea cu Julio Iglesias Jr.
Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a discutat, în ședința de marți, ediția din 14 mai a emisiunii „Sinteza zilei”, în care a fost invitat cântărețul Julio Iglesias Jr. și în care, la finalul acesteia, artistul a spus în limba română „Jos Băsescu”, la solicitarea moderatorului, Mihai Gâdea, precum și ediția „În gura presei” din 5 – 6 aprilie (ora 23.57), când Mircea Badea a făcut în mod repetat afirmații ce pot fi considerate jignitoare și licențioase la adresa fostului prezentator B1 TV Cătălin Prisăcariu.
În urma discuțiilor, CNA a decis amendarea postului Antena 3 cu suma de 15.000 de lei. Astfel, membrii CNA Viorel Vasile Buda, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Laura Georgescu, Valentin Jucan și Lorand Turos au votat „pentru” aplicarea sancțiunii, iar Monica Gubernat și Răsvan Popescu au votat „împotrivă”.
În urma difuzării emisiunii „Sinteza Zilei”, CNA a primit 21 de reclamații privind momentul în care Mihai Gâdea l-a determinat pe Julio Iglesias Jr. să rostească în limba română „Jos Băsescu”. Una dintre sesizările transmise Consiliului a fost chiar din partea reprezentantei lui Julio Iglesias, tatăl lui Julio Iglesias Jr., în România, Gabriela Ristea, după cum a confirmat aceasta, pentru MEDIAFAX, după transmiterea reclamației, respectiv după emisiunea din luna mai.
Radu Herjeu a spus, în ședința de marți, că ceea ce s-a întâmplat în emisiunea „Sinteza Zilei” în care a fost invitat Julio Iglesias Jr. a fost o atingere adusă „demnității și respectabilității omului”, iar atitudinea moderatorului este „greu de calificat”.
În emisiunea „În gura presei” din 5 – 6 aprilie (ora 23.57), Mircea Badea a făcut în mod repetat afirmații ce pot fi considerat jignitoare și licențioase, la adresa fostului prezentator B1 TV Cătălin Prisăcariu. Emisiunea a fost redifuzată de postul de televiziune Antena 1 pe 6 aprilie, de la ora 10.47, fără modificări și fără marcaj de avertizare.
Sancțiunea a fost propusă de membrul CNA Radu Herjeu, în baza articolelor 30 din Codul Audiovizualului – „Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligația să respecte drepturile și libertățile fundamentale ale omului, viața privată, onoarea și reputația, precum și dreptul la propria imagine -, 32 (1) – „Niciun drept conferit prin lege nu poate fi exercitat într-un mod excesiv și nerezonabil, contrar bunei-credințe, în scopul de a vătăma sau de a păgubi pe altul ori profitând de ignoranța sau de buna-credință a persoanelor” – și 40 (3) – „Moderatorii, prezentatorii și realizatorii programelor au obligația să nu folosească și să nu permită invitaților să folosească un limbaj injurios sau să instige la violență”.