Anul universitar începe cu noi reguli sanitare! Ce se întâmplă dacă un student cazat în cămin se infectează cu SARS-CoV-2
Dacă un student cazat în cămin este testat pozitiv pentru coronavirus, acesta poate pleca să se autoizoleze la domiciliu, numai cu mașina personală, iar colegii acestuia trebuie să rămână izolați 14 zile în cameră, dacă au grup sanitar propriu și nu pe palier, se arată în noul Ordin comun al miniștrilor Sănătății și Educației nr. 5.650/1.670/2020 publicat în Monitorul Oficial.
„Studentul confirmat se va izola în unitățile de izolare și tratament anexate spitalelor, fie la domiciliul personal, cu condiția ca deplasarea până la acesta să se facă cu mijloc de transport personal și nu cu mijloace de transport în comun. Contacții de cameră ai studentului confirmat vor fi carantinați în camera de cămin, cu condiția ca aceasta să aibă grup sanitar propriu. În cazul în care nu are grup sanitar propriu, vor fi carantinați în izolator”, se precizează în actul normativ.
În ceea ce-i privește pe colegii studentului infectat, care rămân în izolare în camera cu grup sanitar propriu, vor primi alimente la ușă.
„Pentru studenții alfați în carantină se vor găsi soluții punctuale pentru a li se furniza alimentele la ușa camerei”, mai prevede ordinul de ministru.
Universitățile îți aleg scenariul de funcționare
Potrivit ordinului comun, universitățile vor alege pe cont propriu cum își vor desfășura activitatea:
„Instituţiile de învăţământ superior informează Ministerul Educaţiei şi Cercetării cu privire la data începerii anului universitar. Direcţia de sănătate publică judeţeană/a municipiului Bucureşti (DSP) informează cu o săptămână înainte de începerea anului universitar conducerea instituţiilor de învăţământ superior cu privire la situaţia epidemiologică la nivelul fiecărei localităţi în care funcţionează o instituţie de învăţământ superior.
În baza autonomiei universitare, cu asumarea răspunderii publice şi cu respectarea calităţii actului didactic, instituţia de învăţământ superior decide scenariul de funcţionare propriu, în concordanţă cu:
- situaţia epidemiologică cu o săptămână înainte de data începerii anului universitar;
- specificul fiecărei instituţii de învăţământ superior.”
Așadar, în cadrul noului ordin nu se mai regăsește criteriul epidemiologic cu rata de infectare la mia de locuitori, reprezentanții universităților fiind lăsați să decidă scenariul de desfășurare a activității.
Ce se va întâmpla la examene
De asemenea, universitățile au autonomie și în ceea ce privește desfășurarea examenelor:
„Fiecare instituție de învățământ superior va decide modalitatea de organizare a examenelor, cu respectarea regulilor generale privind accesul, fluxurile de circulație și distanțarea fizică (…) Cazurile în care temperatura studentului depășește 37,3oC vor fi soluționate punctual fie prin reprogramare, fie prin asigurarea unui spațiu separat, destigat examinării studentului”.
Masca, opțională pentru studenții de la actorie, canto, sau instrumente de suflat
Purtarea măștii de protecție este obligatorie în universități, cu excepția celor vocaționale, unde masca este opâională
„Pentru instituțiile de învățământ superior vocaționale (canto, actorie, insturmente muzicale de suflat), studenții pot renunța temporar la masca facială atunci când interpretează actul artistic, cu condiția asigurării unei distanțe fizice de minimum 3 m între persoane”, se arată în document.