Prima pagină » Știri » Anunț îngrijorător al unui specialist despre vaccinul anti-Covid-19. Ce spune despre restricțiile impuse de autorități

Anunț îngrijorător al unui specialist despre vaccinul anti-Covid-19. Ce spune despre restricțiile impuse de autorități

Anunț îngrijorător al unui specialist despre vaccinul anti-Covid-19. Ce spune despre restricțiile impuse de autorități

Doar unul din zece oameni va putea fi protejat de COVID-19 în primul an de utilizare a vaccinului, iar unele restricţii vor fi necesare şi în anii următori, avertizează un specialist.

„Trebuie să fim clari că, în primă instanţă, nu toată lumea va avea acces la vaccin. Nu avem capacitatea de producţie”, a declarat dr. Cleo Kontoravdi, profesor asociat de inginerie chimică la Imperial College din Londra, pentru Sky News.

Unele calcule efectuate de Coaliţia pentru Inovaţii în Pregătire pentru Epidemii arată că și dacă s-ar dubșa capacitatea de producţie, aşa cum este planificat pentru următoarele 12 luni, mai puţin de jumătate din populaţia lumii ar putea fi protejată până la sfârşitul anului 2022.

Asta înseamnă că unele restricţii de călătorie şi distanţarea fizica vor fi necesare şi în anii următori, cu excepţia cazului în care există un avans tehnologic ce va permite accelerarea producţiei, potrivit sursei citate.

Se fac pregătiri pentru începerea producţiei vaccinului Oxford, în noiembrie. În fiecare lună ar putea fi produse între două şi trei milioane de flacoane, fiecare conţinând opt doze.

Ravi Limaye, directorul general al Wockhardt din Marea Britanie, a declarat că flacoanele vor fi depozitate până când vaccinul va fi aprobat de autorităţile de reglementare a siguranţei – dar va trebui distrus dacă, din orice motiv, este respins.

„Acesta este un risc pe care trebuie să-l asumăm având în vedere enormitatea acestei pandemii”, a spus el, citat de Mediafax.

Când va fi disponibil vaccinul anticoronavirus în România și în ce condiții va putea fi produs în țară

Ministrul Sănătății, Nelu tătaru, a anunțat faptul că primele doze de vaccin anticoronavirus vor ajunge în România la începutul lui 2021, anul în care va putea fi produs și la noi în țară.

Nelu Tătaru a anunțat că în primul trimestru al anului viitor va ajunge în România prima tranșă de vaccin anticoronavirus.

„Comisia Europeană are în discuţie, în acest moment, în evaluare şi contractare cu şase firme producătoare. Sunt deja două care au semnat contractul. Noi suntem acolo, urmează ca în primul trimestru al anului viitor să beneficiem de un prim vaccin şi în prima jumătate să putem să îl şi facem la noi în ţară”, a declarat ministrul Sănătății.

Alexandru Rafila anunță când vom avea un vaccin împotriva Covid-19: ,,Ar produce frustrare să ai un remediu şi să nu îl poţi da”

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a precizat că un posibil vaccin împotriva Covid-19 ar putea fi disponibil abia la jumătatea anului 2021.

Rafila a mai precizat că dozele de vaccin trebuie depozitate în condiții speciale, subliniind că „un astfel de vaccin se poate ţine câteva zile la frigider dar nu mai mult, îşi pierde calităţile şi îl faci degeaba”.

„Un astfel de vaccin se poate ţine câteva zile la frigider dar nu mai mult, îşi pierde calităţile şi îl faci degeaba. Eu aş discuta foarte serios pregătirea logistică pentru primirea unui eventual vaccine. Altfel, UE poate vrea să ne dea vaccin, dar noi nu suntem pregătiţi să stocăm şi să distribuim, ceea ce ar produce frustrare, să ai un remediu şi să nu îl poţi da. E una din priorităţile care ar trebui să fie la Guvern, o astfel de organizare cred că va depăşi capacităţile ministerului Sănătăţii. Un congelator de -80 de grade – avem noi în laborator – un congelator de 400 de litri, costă cel mai puţin 12.000 de euro. Şi într-un astfel de congelator nu intră foarte multe doze de vaccine, intră câteva”, a declarat Alexandru Rafila, la Aleph News.

Marian Tănase are o experiență de peste 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, ... vezi toate articolele

Citește și