Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, vineri, că în această vară se va face un studiu de seroprevalenţă pentru COVID-19, în fiecare judeţ, pentru a se depista în ce măsură s-a imunizat populația din România la virusul SARS-COV-2. Astfel, pacienţii care vor veni pentru unele analize vor face un test din serul rezidual, cu acordul lor.
„Am anunţat că în această vară vom avea un studiu de seroprevalenţă. Acest studiu se va desfăşura în lunile iunie-iulie şi cred că şi august, în care la nivelul fiecărei regiuni de dezvoltare, fiecărui judeţ din această regiune, pe nouă grupe de vârstă, în care vom vedea exact cam cât din populaţia României, cât din populaţia judeţului, din grupa de vârstă s-a imunizat, iar în funcţie de acest rezultat putem previziona pe viitor şi o reapariţie a unui episod şi amploarea acestuia”, a precizat Tătaru într-un interviu la Digi24, potrivit Agerpres.
„În fiecare judeţ vor fi selectate trei laboratoare, la aceste laboratoare se vor prezenta pacienţi pentru seturi de analiză pentru diverse patologii. Noi vom solicita acordul acestor pacienţi să folosim serul rezidual în care vom căuta anticorpi. Sunt nişte teste imunologice (…). Aceste seruri reziduale vor fi la INSP, care va face acest studiu şi ne va da şi rezultatul. Se recoltează sânge pentru analizele la care s-au prezentat, noi serul rezidual de la această recoltare de sânge îl vom folosi”, a afirmat Tătaru.
Întrebat despre numărul de persoane care vor fi testate, Tătaru a răspuns: „Diferă foarte mult de la un judeţ la altul, având în vedere că avem judeţe cu 43.000 de locuitori, cu 93.000 de locuitori, în general am plecat ca studiu – 29.019 pacienţi, după 1 iunie va începe”.