Laptele care se află pe piață este bun de consum, iar cantitatea cu aflatoxină peste limitele admise, care a fost sechestrată și va fi distrusă, reprezintă aproximativ 0,2 la sută din producția zilnică de 20.000 de tone a României, a spus, joi, vicepreședintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu.
Mănăstireanu, care a preluat miercuri conducerea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimenelor (ANSVSA), a mai precizat că la cele trei ferme unde a fost descoperit lapte cu aflatoxină în proporție de peste 0,05 la sută (limita admisă), a fost înlocuit furajul administrat animalelor, de unde provine toxina, cu unul curat. În prezent, laptele produs la două dintre ferme are 0 la sută conținut de aflatoxină, iar la cealaltă continuă monitorizarea, a mai spus Mănăstireanu.
Lapte cu aflatoxină peste limita admisă a fost depistat la trei ferme, două centre de colectare și două centre de procesare, în urma controalelor demarate la nivelul tuturor unităților, de la cele de producție la cele de procesare.
Potrivit reprezentanților ANSVSA, au fost deja verificate 1.062 din cele 1.284 de probe prelevate de la aceste unități, rezultatul final al anchetei urmând să fie anunțat spre sfârșitul săptămânii viitoare.
Ancheta a fost demarată după ce, în 4 martie, au fost depistate niveluri ridicate de aflatoxină în produsul crud la o fermă.
ANSVSA a anunțat, în 7 martie, că a oprit de la livrare laptele crud produs de ferma respectivă, dispunându-se verificări în toată țara, de la producători, la unități de procesare a laptelui.
Toate probele au fost trimise în vederea efectuării analizelor în cadrul laboratoarelor din rețeaua sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor acreditate pentru determinarea conținutului în Aflatoxina M1 din lapte, mai arăta ANSVSA.
Totodată, ANSVSA preciza, referitor la loturile de lapte provenite din Ungaria care erau suspicionate a avea limite depășite pentru aflatoxina M1, că determinările de laborator realizate de către Laboratorul Național de Referință au arătat că laptele din loturile incriminate nu prezenta depășiri ale limitelor admise, fapt pentru care laptele respectiv poate fi comercializat.
Miercuri, președintele ANSVSA Mihai Țurcanu și-a dat demisia, atribuțiile de conducere a instituției fiind preluate de vicepreședintele Vladimir Mănăstireanu, până la numirea unui nou președinte.
Laptele contaminat cu aflatoxină poate deveni periculos pentru sănătate în condițiile consumului unor cantități mari, pentru o perioadă îndelungată.
Potrivit ANSVSA, laptele poate conține aflatoxină ca urmare a consumării de către animale a furajelor contaminate. Condițiile de depozitare ale cerealelor si plantelor influențează dezvoltarea acestor mucegaiuri, creșterea lor fiind favorizata de medii cu umiditate și temperatura ridicate și lipsa ventilației. Aflatoxinele sunt toxine produse de sporii ciupercilor din genul Aspergillus flavus si Aspergillus parasiticus, care se dezvoltă în semințe de oleoginoase, produse secundare de la fabricarea uleiului (șrot, tărâțe), cereale.