Valorile radioactivității sunt în limite normale în România, conform analizelor făcute după ce au fost date informații privind posibile scurgeri radioactive la centrala nucleară din Ucraina, iar circulația aerului nu favorizează transportul de poluant, informează, miercuri, Ministerul Mediului.
„În legătură cu informațiile apărute în presă referitor la posibile scurgeri radioactive la o centrală nucleară din Ucraina – Zaporojie, membrii Comitetului ministerial pentru situații de urgență din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) au analizat toate datele și informațiile furnizate de Agenția Națională pentru Protecția Mediului și Administrația Națională de Meteorologie și au constatat că, la nivel național, conform datelor de monitorizare permanentă a radioactivității mediului din ultimele zile, valorile s-au iÌ‚ncadrat iÌ‚n limitele de variație ale fondului natural pentru toți factorii de mediu”, se arată într-un comunicat de presă al MMAP, citat de Mediafax.
Presa din Rusia citează un presupus raport secret, în care s-ar arăta că un incident de sâmbătă, produs la cea mai mare centrală nucleară din Ucraina, ar fi fost mult mai grav decât se anunțase.
Autoritățile ucrainene și europene au negat însă informațiile vehiculate de presa rusă. Mai mult, autoritățile române au făcut măsurători și au constatat că radioactivitatea se încadrează în limite normale, informează stirileprotv.ro.
Discuția a pornit de la oprirea reactorului 6 al Centralei de la Zaporojie, din Ucraina, care este și cea mai mare centrală din Europa. „În rețeaua de monitorizare, nu aveam absolut niciun indiciu de creștere a nivelului”, a declarat Petre Min, reprezentantul Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN).
Presa pro-Putin susține însă că, potrivit unui raport secret, radioactivitatea ar fi crescut de 16,8 ori față de limitele normale. Ținând cont de faptul că în Ucraina a avut loc cel mai grav accident nuclear din istorie, cel de la Cernobâl, informațiile au generat panică.
Autoritățile române au solicitat un raport oficial de la Viena: „Ne-au răspuns oficial că știrile nu sunt reale. În ultima săptămână nu a fost raportată nicio creștere a nivelului radioactivității mediului”, a precizat Petre Min.
De fapt, mărul discordiei ar fi reprezentat de intenția Ucrainei de a renunța la combustibilul nuclear rusesc pentru centralele sale în favoarea celui american. Kremlinul s-a opus deciziei, susținând că o asemenea măsură ar pune în pericol siguranța tuturor europenilor.