Anunțul CSM. Câți magistrați au fost condamnați definitiv pentru corupție în ultimii doi ani

Anunțul CSM. Câți magistrați au fost condamnați definitiv pentru corupție în ultimii doi ani
Publicat: 12/12/2015, 09:50

Potrivit unui document publicat pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), în perioada 2010 – 2015, au fost aplicate 114 sancțiuni disciplinare procurorilor și judecătorilor, iar în perioada 2012-2015, cinci magistrați au încălcat normele Codului deontologic.

În anii 2014 – 2015, 36 de magistrați au fost condamnați definitiv pentru infracțiuni de corupție.

„Discuția despre valorile etice în interiorul profesiei, modul în care acestea sunt reflectate în comportamentele judecătorilor/procurorilor, educația acestora în spiritul acestor valori etice, înțelegerea și conștientizarea valorilor, raportarea fiecărui judecător/procuror și a profesiei la valorile etice, cum trebuie ele analizate, toate acestea sunt o modalitate eficientă de prevenire a sancțiunilor. Dimpotrivă, lipsa celor de mai sus în mod cert reprezintă anticamera sancțiunilor, încălcarilor Codului deontologic, lipsei de bună reputație, pedepselor penale. De aceea, o scurtă trecere în revistă a sancțiunilor e utilă din perspectiva amintită anterior”, se menționează în documentul citat.

Conform CSM, Secțiile pentru judecători și procurori în materie disciplinară au fost confruntate cu o intensă activitate în ultimii cinci ani.

Astfel, dacă în anul 2010, pe rolul Secției de judecători în materie disciplinară au fost întregistrate 16 dosare, fiind pronunțate nouă hotărâri prin care au fost aplicate sancțiuni judecătorilor, în anul 2015, până în luna noiembrie, pe rolul secției au fost înregistrate 41 de dosare.

„Anul 2015 a adus cele mai multe sancțiuni disciplinare împotriva judecătorilor: acțiunile disciplinareau fost exercitate în principal de Inspecția Judiciară împotriva judecătorilor și au fost pronunțate 25 hotărâri prin care judecătorii au fost sancționați pentru săvârșirea unor abateri disciplinare. Statistic, s-a constatat că majoritatea judecătorilor sancționați desciplinar dețin funcții de execuție. Aceștia provin de la instanțe cu volum mare de activitate, în special judecătorii și tribunale”, conform documentului publicat pe site-ul CSM.

Numărul dosarelor în materie disciplinară care i-au vizat pe procurori, a fost „relativ constant”, variind, în perioada 2010 – 2015, între șapte și 13 dosare. În 2015, până în luna noiembrie, au fost aplicate șapte sancțiuni disciplinare unor procurori, față de patru sancțiuni în anul 2010.

„Sancțiunile aplicate judecătorilor și procurorilor în perioada 2010 – 2015 au acoperit întreaga paletă de sancțiuni disciplinare prevăzute de art. 100 din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, predominând sancțiunea avertisment. Sancțiunea excluderii din magistratură a fost aplicată anual în câte cel puțin două cazuri pentru judecători, situația culminând cu anul 2015, când șase judecători au fost excluși din magistratură”, se mai arată în documentul CSM.

Încălcarea normelor Codului deontologic al judecătorilor și procurorilor a fost constatată, în perioada 2012-2015, în două situații în cazul judecătorilor și în trei cazuri pentru procurori.

Conform CSM, din punct de vedere al îndeplinirii condiției de bună reputație, în perioada 2012-2015, pe rolul Secției pentru judecători au fost înregistrate opt sesizări privind verificarea îndeplinirii condiției bunei reputații a judecătorilor.

„În unul dintre cazuri procedura a fost suspendată ca urmare a punerii în mișcare a acțiunii penale împotriva judecătorului, iar într-un alt caz s-a constatat neîndeplinirea acestei condiții de către magistrat. Pe rolul Secției pentru procurori au fost înregistrate două sesizări privind verificarea îndeplinirii condiției bunei reputații a procurorilor (în una dintre cauze s-a constatat că nu sunt indicii, iar celaltă a rămas fără obiect)”, se precizează în document.

Potrivit sursei citatate, condamnările penale pentru infracțiuni de corupție sunt cele mai grave situații în care au fost implicați judecători și procurori. În anul 2014 au fost condamnați definitiv un număr de 20 de magistrați, dintre care șapte judecători și 13 procurori. În primele opt luni din 2015 instanțele de judecată au pronunțat hotărâri de condamnare definitive față de 16 magistrați, dintre care cinci judecători și 11 procurori.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Ce i-a grăbit sfârşitul lui Silviu Prigoană. Autopsia a confirmat o problemă cardiacă, dar apropiaţii...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cum va fi influențat războiul după ce SUA au permis Ucrainei să atace Rusia cu...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
Cum arată în realitate misterioasa plajă neagră din Game of Thrones. A devenit unul dintre...
Prima reacție a Moscovei, după ce Kievul a primit dreptul să folosească rachete ATACMS pentru...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
1.800 de lei ÎN PLUS la pensie, în decembrie 2024, pentru 400.000 de pensionari din...
Răcire bruscă în toată țara, de la mijlocul săptămânii, cu diferențe și de 15 grade...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
A apărut o nouă teorie în cazul morții lui Vladimir Shklyarov! Balerinul rus ar fi...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
A murit cel mai iubit actor. Lumea e în lacrimi: Pierderea pe care o simțim...
Frig și multă ploaie și zăpadă, până la mijlocul lunii decembrie
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Starul baletului Vladimir Shklyarov a murit după ce a căzut de la un balcon. Cum...
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Cu cât s-a vândut la licitație un ceas de buzunar dăruit căpitanului care a salvat...