Prima pagină » Știri » Anunțul făcut de MApN, după ce a fost sancționat pentru că discriminează femeile

Anunțul făcut de MApN, după ce a fost sancționat pentru că discriminează femeile

Anunțul făcut de MApN, după ce a fost sancționat pentru că discriminează femeile
Ministerul Apărării va "ajusta normele de recrutate și baremele de selecție în armată" și spune că "eliminarea oricărei măsuri de nejustificată diferențiere în funcție de gen este un proces pe care Armata României e decisă să-l parcurgă", conform unui comunicat al ministerului.

„Ministerul Apărării Naționale a luat act de Hotărârea nr.1090 din 01 aprilie 2016 pronunțată de Curtea de Apel București și așteaptă motivarea instanței. În funcție și de hotărârea definitivă a acesteia, M.Ap.N. va ajusta normele de recrutare și baremele de selecție în armată”, se precizează în comunicat.

Curtea de Apel București a sancționat Ministerul Apărării Naționale (MApN) pentru discriminare, hotărând că excluderea nejustificată a femeilor de la mai multe specializări din domeniul militar, dar și alocarea unui număr foarte mic de locuri pentru fete în învățământul militar superior nu respectă principiul egalității între femei și bărbați, a scris Gândul.

Decizia Curții de Apel vine după o hotărâre a Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) din octombrie 2014, atunci când MApN a fost sancționat prin avertisment, în urma unei petiții depuse de 17 organizații nonguvernamentale. Armata a contestat soluția CNCD, în cererea de chemare în judecată susținând că acuzațiile care i-au fost aduse sunt nefondate, aducând ca argumente faptul că un număr egal de femei și bărbați ar scădea eficiența și capacitatea de reacție, pe motiv că femeile au, timp de 4-5 zile pe lună, ciclu menstrual, se întâmplă să dea naștere la copii și, în plus pot avea și rău de mare, a mai scris Gândul.

MApN reamintește că ” încă din anul 2014, a fost declanșată o analiză internă, prin consultarea consilierului ministrului apărării naționale pe probleme de gen și a structurilor responsabile, pentru a stabili cele mai bune modalități de acces pe arme și specialități, indiferent de gen, cu respectarea unor standarde unice riguroase, cu luarea în considerare a cerințelor operative ale unităților de luptă din Armata României”.

 

Citește și