Prima pagină » Știri » Anunțul Guvernului despre „Prima mașină”. Ce se întâmplă cu plafonul programului guvernamental

Anunțul Guvernului despre „Prima mașină”. Ce se întâmplă cu plafonul programului guvernamental

Anunțul Guvernului despre „Prima mașină
Guvernul intenționează să reducă plafonul pentru programul guvernamental "Prima mașină" de la 6,5 milioane de lei în 2019 la 5 milioane de lei în 2020, potrivit unui proiect de modificare a OUG 17/2019 publicat în transparență decizională pe site-ul Ministerului de Finanțe.

Tăierea se face „având în vedere gradul redus de utilizare al plafonului pentru anul 2019 precum și perioada scurtă de timp necesară implementării îmbunătățirilor aduse Programului prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 17/2019 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 66/2014 privind aprobarea Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi”, potrivit notei de fundamentare.

Prin acest program, început în 2014, au fost acordate un număr total de 350 de garanții în valoare de 6,21 milioane de lei. Totuși, de la data aprobării plafonului pe anul 2019 și până la data de 28 noiembrie 2019 au fost acordate doar 7 garanții în valoare de 0,165 milioane de lei, echivalentul unui grad de utilizare a plafonului de 1,65%.

Astfel, MFP propune un plafon la nivelul sumei de 5 milioane lei, iar dacă cererea va depăși plafonul se spune că acesta va fi majorat corespunzător.

„Propunerea de asigurare a continuității Programului pentru anul 2020 prin alocarea acestui plafon este justificată prin prisma noilor facilități oferite prin Program implementate în anul 2019, care au nevoie de o perioadă mai extinsă de aplicare pentru a putea fi cunoscute de potențialii beneficiari și că în implementarea fiecărui program guvernamental nou sau a unor facilități de garantare noi există o inerție specifică. În situația în care pe parcursul anului 2020 se vor înregistra cereri din partea potențialilor beneficiari privind accesarea Programului, plafonul propus prin prezentul act normativ se va majora corespunzător”, se mai arată în nota de fundamentare.

Printre noile facilități acordate prin program în 2019, după modificarea prin OUG 17/2019, pe lângă posibilitatea achiziționării unui autovehicul clasic cu sistem de propulsie termic (cu motor de ardere internă), se mai numără și posibilitatea de a cumpăra următoarele tipuri de autovehicule:

– autovehicul hibrid, având un preț de achiziție de maximum 100.000 lei, la care se adaugă TVA, pentru care beneficiarul Programului trebuie să asigure un avans de minimum 25% din prețul de achiziție al autoturismului;

– autovehicul electric hibrid și pur electric având un preț de achiziție de maximum 150.000 lei, la care se adaugă TVA, pentru care beneficiarul programului trebuie să asigure un avans de minimum 30% din prețul de achiziție al autoturismului.

Totodată, programul a fost modificat în așa fel încât să se poată achiziționa un autoturism – bun nou, chiar dacă solicitantul a mai deținut anterior în proprietate un astfel de autoturism cu condiția să nu-l fi achiziționat în cadrul programului.

Foto: Mediafax Foto / Silviu Matei

Citește și