Anunțul lui Dăncilă pentru firmele de ride-sharing. Când vor fi adoptate „soluțiile convenite” / Timpii de așteptare au crescut și tarifele s-au mărit de patru ori
„Un alt subiect important aflat în atenția publică este reglementarea activității de ride-sharing care aștepta demult o soluție legislativă. Ministerul Transporturilor și Ministerul Dezvoltării au avut în ultima săptămâna consultări repetate cu toți factorii implicați, proces apreciat de către toate părțile. Astăzi proiectul de ordonanță de urgență referitor la acest subiect va fi pus în consultare publică, urmând ca săptămâna viitoare să adoptăm soluțiile convenite”, a afirmat Viorica Dăncilă, în debutul ședinței de Guvern.
Situația a fost creată de modificarea Legii taximetriei care a venit înainte de a fi implementate și reglementările privind ride-sharing-ul așa cum anunțase Guvernul după protestele taximetriștilor. La scurt timp după intrarea în vigoare a Legii taximetriei (începutul lunii mai – n.r.), timpii de așteptare în cazul transportului Uber, Bolt și Clever au crescut și cu 50%, iar tarifele s-au mărit de patru ori.
Anterior oficiali guvernamentali au anunțat că Guvernul lucrează la un act normativ care să reglementeze activitatea de ride-sharing, în contextul în care OUG care a modificat legea taximetriei care a intrat joi în vigoare nu are prevederi clare pentru acestea.
În context, ministrul Transporturilor Răzvan Cuc a caracterizat drept „fake news” informațiile legate de interzicerea companiilor de ride-sharing, precizând că domeniul va fi reglementat în curând, proiectul de act normativ urmând a fi pus în dezbatere publică în curând.
Companiile de ridesharing anunță că au ajuns la un consens cu Guvernul
Companiile de ridesharing anunță că au ajuns, după întâlnirea de joi, la un consens cu Guvernul, dar că punerea în dezbatere publică a proiectului de act normativ nu schimbă cu nimic faptul că șoferii sunt vânați pe străzi, iar pasagerii nu pot găsi o mașină.
„Am avut astăzi o nouă întâlnire la Ministerul Transporturilor cu grupul de lucru pentru reglementarea serviciilor ridesharing. Guvernul a promis că va pune în dezbatere publică astăzi un proiect de OUG în acest sens. Am ajuns la un consens privind o parte din propunerile pe care le-am făcut, dar asta nu înseamnă nimic concret. Punerea în dezbatere publică nu schimbă cu nimic faptul că șoferii sunt vânați pe străzi, iar pasagerii nu pot găsi o mașină.
Credem că e importantă adoptarea ordonanței în prima ședință de Guvern. Numai în acest fel se poate corecta nedreptatea față de șoferi și pasageri.
Cele aproape 300.000 de semnături ale petiției #continuam, strânse în mai puțin de 72 de ore arată, dacă mai era nevoie, că aceste servicii sunt dorite de români și fac o diferență în viața a zeci de mii de șoferi care își întrețin astfel familiile”, anunță companiile.
Asociația a lansat luni petiția #continuam, pentru reglementarea de urgență a serviciilor ride sharing. Segmentul de ridesharing aduce, anual, beneficii, directe și indirecte, de peste 1 miliard de lei și oferă un loc de muncă pentru peste 20.000 de șoferi parteneri.