Anunțul lui Radu Mazăre: „Cazinoul îl băgăm pe finanțare europeană”
Primarul municipiului Constanța, Radu Mazăre, a anunțat, luni, că intenționează reabilitarea Cazinoului cu fonduri europene pentru că nu are certitudinea că va găsi un investitor care să facă acest lucru, iar apoi urmează să fie găsită o firmă care să-l folosească pentru jocurile de noroc.
„Cazinoul îl băgăm pe finanțare europeană. Nu am certitudinea că vom găsi un partener cu care să ne asociem și care să investească cele șase – șapte milioane de euro necesare reabilitării și atunci Nicușor Constantinescu mi-a propus să-l băgăm pe o linie de finanțare pe fonduri europene. El este în momentul ăsta pe procedură de finanțare pe fonduri europene. E adevărat că dacă va merge așa și nu găsim până atunci un partener să bage bani să-l facem mai repede, după ce va fi reabilitat, tot trebuie să ne asociem, că nu putem să-l operăm noi, primarul sau șefii de servicii să fie șefi de sală”, a declarat Radu Mazăre, luni, la finalul ședinței Consiliului Local.
Primarul a anunțat în anul 2011 că intenționează să vândă Cazinoul din Constanța după ce firma care îl concesionase pe o perioadă de 49 de ani și care anunțase investiții de aproximativ 15 milioane de euro pentru reabilitarea și modernizarea monumentului a renunțat la acest proiect din cauza crizei economice.
După câteva luni, Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale și Turismului din acea perioadă, a anunțat că dorește să preia Cazinoul pentru a-l reabilita, iar acest lucru s-a întâmplat.
În luna septembrie a anului trecut, Radu Mazăre a spus că dorește organizarea unei licitații internaționale pentru a vinde Cazinoul, iar după două luni a anunțat că intenționează realizarea unui parteneriat public – privat cu o firmă interesată de reabilitatea acestui monument și de folosirea acestuia pentru jocurile de noroc.
Cazinoul, aflat pe faleză, pe bulevardul Regina Elisabeta din Constanța, reprezintă una dintre clădirile emblemă ale orașului.
Construcția acestuia a început în jurul anului 1904, planurile inițiale fiind întocmite de către arhitectul Petre Antonescu, care a proiectat o clădire al cărei stil arhitectonic se inspira din tradițiile artei românești. După terminarea fundațiilor însă, planurile au fost schimbate, Primăria încredințând modificarea acestora unui arhitect elvețian, Daniel Renard.
Obiectivul, construit în stil Art Nouveau, a fost terminat în 1910, fiind inaugurat în 1911.