„Nu s-a discutat între noi niciodată să mai inventăm două canale”, a spus Stelian Tănase, precizând că „este evident” că trebuie redus numărul actualelor canale ale SRTv.
Intenția TVR de a lansa două noi canale, unul educativ și unul meteo, în contextul tranziției la televiziunea digitală terestră, care trebuie implementată până în 2015 de Societatea Națională de Radiocomunicații (SNR), a fost dezvăluită, pe 25 septembrie, de Gabriel Grecu, directorul general al SNR, în contextul în care acesta a participat la evenimentul International Digital Forum.
Societatea Națională de Radiocomunicații a câștigat trei multiplexuri naționale, în luna iunie, în urma unei licitații organizate de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), contra sumei de 1.020.002 euro. Astfel, SNR trebuie să implementeze strategia de tranziție la TV digitală, care prevede că emisiile terestre analogice se vor încheia pe 17 iunie 2015.
Potrivit lui Gabriel Grecu, pe primul multiplex vor intra canalele libere la retransmisie ale Televiziunii Române. Însă, întrucât primul multiplex are capacitatea de a găzdui 14 canale, iar TVR are doar 5 (TVR 1, TVR 2, TVR HD, TVR International și TVR News), Televiziunea Română și Societatea Română de Radiocomunicații se gândesc să lanseze două noi canale – unul educativ și unul de meteo -, așa cum există la nivel internațional, după cum a explicat pentru MEDIAFAX, pe 25 septembrie, Gabriel Grecu.
În aceeași zi, prezent la International Digital Forum, Lucian Romașcanu, consilier în chestiuni de management al președintelui-director general al TVR, Stelian Tănase, a confirmat, pentru MEDIAFAX, existența unor discuții în sensul lansării acestor două noi canale.
„Discuțiile sunt la început, dar, cu certitudine, dacă va rezulta un beneficiu pentru toate părțile implicate, TVR are resursele să producă asemenea canale. Pot fi foarte ieftine și susținute”, a spus Lucian Romașcanu.
El a precizat că aceste două canale – unul educativ și unul de meteo – „sunt exemple” de televiziuni care ar mai putea fi incluse pe multiplexul 1, pe care, din 17 iunie 2015, vor emite toate canalele libere la retransmisie ale televiziunii publice.
Lucian Romașcanu a mai spus că nu a fost luat o decizie finală în privința acestor două noi televiziuni, aceasta implicând mai multe etape, între care aprobarea Consiliului de Administrație al TVR, obținerea unor noi licențe de la Consiliul Național al Audiovizualului, dar și încadrarea în termenii programului de redresare economică și ai memorandumului Guvernului din 2012.
La rândul său, Gabriel Grecu a spus că, în prezent, TVR HD produce emisiuni educative.
„TVR, prin structura ei, are capacitatea de a genera conținut și educativ și meteo și de orice altă natură”, a spus și Lucian Romașcanu.
El a mai spus că, în general, pe piața audiovizualului românesc există loc pentru dezvoltarea unor noi televiziuni tematice, de nișă. De asemenea, Romașcanu a spus că TVR are prea multe canale, în contextul în care „există suprapuneri de conținut și în care piața de televiziune generalistă este oricum supraaglomerată”.