Anunțul MAE, despre cererea de azil politic făcută de Elena Udrea în Costa Rica
„Ambasada României la Ciudad de Mexico, care asigură reprezentarea diplomatică în Costa Rica, nu a fost notificată de autoritățile din Costa Rica în legătura cu vreo cerere de acordare a statutului de azilant politic în această țară, formulată de persoana în cauză (Elena Udrea -n.r.). Pe de altă parte, cetățeanul român în cauză nu a contactat misiunea diplomatică română din Ciudada de Mexico cu solicitări de servicii, asistență sau protecție consulară”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe, la solicitarea MEDIAFAX.
Avocatul Veronel Rădulescu a spus, vineri, la instanță, că Elena Udrea are carnet de refugiat valabil pe un an și că acest statut o protejează de eventuale cereri de extrădare.
„Ne aflăm într-o situație fără precedent după ’89, Revoluția de atunci, când un cetățean român al unui stat de drept, membru al Uniunii Europene, obține statutul de refugiat politic. În prezent, doamna Udrea a primit din partea statului Costa Rica statutul de refugiat politic în baza Convenției pentru refugiați din 1956. (…). În 21 martie, i s-a acordat acest statut și așa cum am prezentat în instanță, acest statut o protejează de eventualele cereri de extrădare. Pe de altă parte, îi acordă toate drepturile de a i se facilita dreptul la apărare în stat”, a declarat avocatul Veronel Rădulescu, vineri, la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) au decis, după ce au deliberat aproximativ o oră, că Elena Udrea nu a primit statutul de refugiat politic întrucât actele depuse de către aceasta nu arată acest lucru, ci doar că a formulat către autoritățile din Costa Rica o cerere de acordare a statutului de refugiat politic. De asemenea, judecătorii i-au respins cererea fostului ministru de a fi audiată prin videoconferință sau prin comisie rogatorie.