Medicul Rodica Silaghi, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Infecțioase Brașov, a declarat, joi, că starea generală a copilului de nouă ani era bună la externarea din unitate și nu impunea transferul la un alt spital pentru continuarea tratamentului, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Pacientul a plecat acasă vindecat, cu indicația efectuării unui consult endocrinologic, a unui consult ORL și a unuia psihiatric pentru a se stabili motivul alimentației excesive a copilului, în condițiile în care acesta avea o dorință psihică de a mânca încontinuu. Mama a luat la cunoștință și a preluat copilul după ce a semnat ce trebuie să facă. (…). Copilul avea dificultăți în respirație de multă vreme, iar mama cunoștea acest lucru. I-a fost recomandat și un consult ORL. Am înțeles că a și fost refuzat acest consult. (…). Cu certitudine niciuna din afecțiunile pentru care a fost internat aici nu avea cum să conducă la deces”, a declarat Rodica Silaghi, care a adăugat că nu poate spune care este cauza decesului copilului
Copilul, în vârstă de nouă ani, a fost internat inițial la Spitalul de Copii din Brașov în data de 5 mai, unde, în urma investigațiilor, a fost diagnosticat cu parotidită, constatându-se, totodată, că nu fusese niciodată vaccinat și era suspect de TBC, astfel că în 6 mai a fost transferat la Spitalul de Boli Infecțioase Brașov, a declarat medicul Marcel Albean, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Copii Brașov.
La Spitalul de Infecțioase copilul a stat până 12 mai, el având 41 de kilograme, în condițiile în care la vârsta sa ar fi trebuit să aibă 25 de kilograme.
„A fost transferat la noi de la Spitalul de Copii pe data de 6 mai cu suspiciune de oreion, pneumonie virală ușoară, sinuzită și angină acută. A fost supravegheat tot timpul cât a fost internat pentru că se sufoca în timpul somnului, făcea apnee. La externare, sinuzita și pneumonia au fost rezolvate și era în stare generală bună”, a spus dr. Rodica Silaghi.
Potrivit sursei citate, la externare, medicii au solicitat asistentului social din cadrul spitalului să o cheme pe mama copilului pentru a i se explica ce tratament trebuie să urmeze copilul.
„Mama a luat la cunoștință și a semnat ce trebuie să facă, deși era semianalfabetă. În funcție de necropsie se va stabili exact care a fost cauza decesului”, a mai spus reprezentantul Spitalului de Infecțioase.
Potrivit comisarului șef Liviu Naghi, purtătorul de cuvânt al Poliției Brașov, polițiștii au fost sesizați, joi dimineață, la ora 07.00, de către părinții copilului, care au spus că băiatul lor în vârstă de nouă ani a murit la domiciliu, ei susținând că este vorba despre o culpă medicală. Naghi a spus că se fac verificări pentru a se stabili dacă a fost vorba despre un tratament greșit sau dacă tratamentul indicat de medici nu a fost urmat corespunzător la domiciliu după externare.
Potrivit sursei citate, după primele verificări, nu există urme de violență pe corpul copilui. Naghi a mai spus că dacă va fi necesar va fi sesizat și Colegiul Medicilor în acest caz.
Președintele Asociației Pacienților, Vasile Barbu, declara, referitor la cazul copilului care a murit acasă la scurt timp după externare, că „este foarte clar că a fost o neglijență din partea medicului curant”.
„Aici în cazul acesta este foarte clar că a fost o neglijență din partea medicului curant. Cred că investigațiile nu s-au făcut complet. Cred că este vorba clar de un malpraxis, că nu se poate întâmpla un astfel de eveniment, doar că pacientrul nu a fost corect investigat. A-l trimite acasă, se intâmplă frecvent acest lucru, sunt superficiale de multe ori investigațiile în spital. Cred că de data aceasta trebuie să răspundă cineva”, declara președintele Asociației Pacienților, Vasile Barbu.