Anunțul poliției referitor la cei care au boicotat proiecția unui film cu tematică gay, la Muzeul Țăranului Român

Publicat: 05 02. 2018, 13:58

Polițiștii au fost sesizați prin apel la 112, mai multe echipaje de la Secția 2 deplasându-se la fața locului. Oamenii legii au stabilit că protestatarii participau la proiecție și la un moment dat s-au ridicat din sală și au întrerupt filmul, intonând cântece bisericești și afișând icoane, steaguri și pancarte anti-LGBT (lesbian, gay, bisexual, transgender).

Aceștia au fost amendați de polițiști.

Și comunitatea LGBT din România a recționat, condamnând incidentele de la Muzeul Țăranului Român.

„Condamnăm gesturile extreme ale grupurilor ultra-ortodoxe și conservatoare care propagă prin mesajele lor ura împotriva comunității LGBT și considerăm că autoritățile au datoria să protejeze persoanele LGBT împotriva acestor acte de violență. Acțiunile de la Muzeul Țăranului Român nu contribuie la un dialog real în societate și ele vin la fix cinci ani când un incident similar a avut loc în același spațiu la proiecția filmului „The Kids Are Alright”. Comunitatea LGBT și aliații au, în același timp, dreptul să organizeze și să participe la evenimente în spațiul Muzeului Țăranului Român, în condițiile în care vorbim despre o instituție publică, de interes pentru toți cetățenii, indiferent de etnie, rasă, orientare sexuală sau identitate de gen”, transmite Asociația MozaiQ, care se adresează comunităților LGBT.

Lungmetrajul „120 BPM”, de Robin Campillo, recompensat cu marele premiu al juriului la ediția de anul trecut a Festivalului de la Cannes, pornește de la fapte reale – acțiunile organizației civice Act Up din Franța anilor 1990 -, pentru a vorbi, în cele din urmă, despre o temă cât se poate de actuală: trezirea din letargie a acelei pături din societate indiferentă la marile probleme sociale care o înconjoară. Act Up este considerată a fi precursoarea mișcărilor civice de după anii 2000 care au condus la obținerea unor drepturi fundamentale pentru diferite grupuri de minorități – de la cele sexuale la cele civice.

Lungmetrajul „120 BPM”, propunerea Franței pentru premiile Oscar 2018, este distribuit în România, din 26 ianuarie, de Voodoo Films.

Inițiată în Statele Unite și extinsă în toată lumea, cu o organizare extrem de vizibilă și eficientă în Franța, se consideră că Act Up a pregătit terenul pentru teme actuale de astăzi – de la căsătoria între persoane de același sex și până la campania de stopare a agresiunilor sexuale în industria de film.

În plină epidemie, grupul de acțiune Act Up s-a implicat în viața publică, combătând prejudecata că SIDA este boala persoanelor de la periferia societății și convingând opinia publică și autoritățile de importanța metodelor de prevenire a acestei maladii și a tratamentului. Dincolo de tema principală, „120 BPM” este o poveste sensibilă de dragoste, plină de forță și vitalitate, de emoție și compasiune, filmul fiind aplaudat la scenă deschisă la Cannes minute în șir și considerat de revista Variety o înduioșătoare combinație între o autobiografie plină de emoție și dramatism, un manifest politic și un erotism bulversant și copleșitor.