Prima pagină » Știri » Anunțul SRI despre criza refugiaților

Anunțul SRI despre criza refugiaților

Anunțul SRI despre criza refugiaților
Afluxul de refugiați din Africa și Orientul Apropiat este un subiect central pe agenda politică și de securitate în Europa, iar, dincolo de emoții și temeri, accentul ar trebui pus pe o colaborare inteligentă în ceea ce privește gestionarea situației pe termen mediu și lung, spun reprezentanții SRI.

„Afluxul de refugiați din Africa și Orientul Apropiat este un subiect central pe agenda politică și de securitate în Europa, iar, dincolo de emoții și temeri, accentul ar trebui pus pe o colaborare inteligentă în ceea ce privește gestionarea situației pe termen mediu și lung. Aceasta nu se poate face fără înțelegerea fenomenului, identificarea rutelor de migrație, anticiparea modului în care refugiații se vor manifesta în țările unde vor ajunge și proiectarea unei strategii europene coerente, cu respectarea drepturilor omului”, scrie Serviciul Român de Informații, marți, pe pagina sa de Facebook.

Aproximativ 400.000 de refugiați sunt așteptați să ajungă în Europa după ce vor traversa Marea Mediterană până la finalul anului 2015, în timp ce alți 450.000 ar veni în 2016, potrivit unui raport publicat de Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați (UNHCR).

UNHCR a publicat, marți, un nou raport prin care anunță că numărul refugiaților care vor traversa Marea Mediterană și vor ajunge în Europa va crește până la finalul anului 2015 până la 400.000, în condițiile în care 360.000 au făcut deja această călătorie.

Un raport anterior al UNHCR publicat pe 28 august anunța că peste 300.000 de refugiați au traversat Marea Mediterană în 2015 în încercarea de a ajunge în Europa, iar aproximativ 2.500 au murit sau au dispărut pe parcursul acestei călătorii.

Potrivit unui raport al Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM) publicat pe 1 septembrie, aproximativ 350.000 de imigranți au traversat Marea Mediterană în cursul anului 2015, iar cel puțin 2.643 de persoane au murit în această încercare de ajunge în Europa.

Raportul OIM anunță că, de la începutul lunii ianuarie, aproximativ 220.000 de imigranți au sosit în Grecia și alți 115.000 în Italia. Spre deosebire de anul trecut (219.000), până în prezent, s-a înregistrat o creștere de 131.000 de imigranți care au traversat Marea Mediterană.

Citește și