SRI precizează, într-un comunicat remis marți agenției MEDIAFAX, că, imediat după atacul terorist de la Burgas (Bulgaria), aflat în apropierea graniței României, Serviciul Român de Informații, în calitate de autoritate națională în materie de prevenire și combatere a terorismului, împreună cu celelalte instituții ale Sistemului Național de Prevenire și Combatere a Terorismului (SNPCT), a inițiat o serie de măsuri specifice privind această situație, inclusiv cooperarea cu autoritățile bulgare și cu alți parteneri internaționali.
„Astfel, urmare a măsurilor laborioase întreprinse de SRI la nivel național, în cadrul SNPCT (în special cu MAI – IGPR), dar și în colaborare cu parteneri externi, au rezultat o serie de aspecte relevante pentru investigația aflată în derulare. Concret, în cadrul măsurilor de verificare și evaluare comună au fost identificate persoane suspecte de implicare în acțiunea teroristă din Bulgaria. Până în prezent, nu au rezultat niciun fel de elemente sau indicii că persoanele identificate ar fi realizat pe teritoriul României activități pregătitoare ori de susținere a atentatului de la Burgas”, se arată în comunicatul SRI.
SRI precizează că asupra persoanelor care nu au niciun fel de restricții de călătorie, respectiv nu figurează pe listele internaționale cu suspecți de terorism și tranzitează țara noastră, autoritățile române nu au nicio posibilitate legală pentru a interveni preventiv.
„Toate informațiile relevante rezultate în acest caz au fost puse la dispoziție, în timp util, autorităților bulgare și partenerilor străini pentru a sprijini ancheta, respectiv pentru aprofundarea și completarea verificărilor. De asemenea, cu privire la rezultatele obținute, SRI a informat beneficiarii legali, precum și Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), în cadrul căruia au fost decise o serie de măsuri pentru limitarea vulnerabilităților României pe profil antiterorist”, se mai arată în comunicat.
SRI menționează că, deoarece în acest caz ancheta se află în derulare, nu poate furniza date suplimentare.
Ministrul bulgar de Interne Țvetan Țvetanov a anunțat vineri că Australia și Canada au furnizat Bulgariei informații care au permis depistarea finanțării de către Hezbollah a celor doi complici din atentatul anti-israelian de la 18 iulie, a relatat AFP.
În cadrul unei vizite la Haga la 11 și 12 februarie, ministrul bulgar a comunicat Europolului numele celor doi suspecți. Aceștia au locuit în Bulgaria sub numele false de William Ricco și Brian Jeneson.
Conform ministrului, cei doi suspecți au părinți în Canada și Australia.
Ministrul a mai anunțat că cei doi suspecți erau studenți la inginerie în Liban, cu vârste între 26 și 33 de ani și aveau cetățenie dublă.
Autorul atentatului anti-israelian de la 18 iulie 2012 la aeroportul bulgar din Burgas (soldat cu șase morți, cinci israelieni și un bulgar) precum și cei doi complici au intrat în Bulgaria pe jos din România, pe la „frontiera albastră”, a explicat ministrul.
Acesta se referă la Dunăre care marchează frontiera bulgaro-română și se poate traversa pe un singur pod practicabil. Trecerea frontierei de către pietoni este curentă.
Cei doi complici au venit din Liban în Europa pe itinerarii diferite. Brian Jeneson a mers la Varșovia înainte de a lua un tren spre România și Ricco a sosit cu avionul în România din altă țară, conform ministrului.