Anunțul TVR: ce se întâmplă cu canalele TVR 1, TVR 2 și TVR 3

Publicat: 29 09. 2016, 17:01
Actualizat: 17 08. 2017, 17:51

CNA a aprobat în ședința de joi, 29 septembrie, modificările de structură a serviciilor de programe pentru televiziunile SRTv, astfel încât TVR 1 se îndreaptă mai mult spre o televiziune informativă, TVR 2 va deveni generalistă, iar TVR 3, culturală.

Reprezentanții SRTv au declarat că speră ca această tranziție de reconfigurare a televiziunilor să se finalizeze în anul 2017, în timp ce la jumătatea lunii octombrie vor intra în vigoare modificările aprobate de către CNA joi, 29 septembrie.

Astfel, TVR 1 a crescut ponderea producției proprii de la 57 la 80,6% și cea programelor de informare, de la 23,5 la 48%.

Directorul TVR1, Gabriel Gherghescu, a explicat Consiliului că „grila cadru a TVR 1 e orientată mai mult spre actualitate; are, în plus, două jurnale de știri, la 17:00 și la 24:00″.

Potrivit documentelor depuse la CNA, TVR 2 scade ponderea programelor culturale de la 27 la 17%.

Carla Tompea (director de programe TVR 2) a declarat că TVR 2 rămâne un „post generalist”, a menționat introducerea unei emisiuni matinale și a explicat scăderea procentului emisiunilor culturale prin faptul că acestea se vor muta la TVR 3 care va deveni o televiziune cu format cultural. Referitor la programele de divertisment ale TVR 2, procentul acestora crește de la 5 la 12 prin introducerea a două programe cu „un divertisment cu accent pe arhiva TVR”, difuzate în weekend.

În cazul TVR 3, princpala modificare e reprezentată de creșterea procentului alocat rogramelor culturale de la 20% la 38%.

Directorul TVR 3, Mircea Neacșa, a declarat în cadrul ședinței CNA de joi că „Din această toamnă TVR 3 capătă o valență culturală mult mai pregnantă, păstrând și caracterul regional best of al studiorilor regionale”.

Acesta a menționat difuzarea de emisiuni culturale produse de studiorile teritoriale, o emisiune dedicată sportului regional, filmul clasic (difuzat duminica, de la ora 20:00), piese de teatru (sâmbăta, de la ora 20:00), emisiunile (difuzate, în prezent, de TVR 2) „A doua emigrare”, „Popasuri folclorice”, iar de luni până vineri, de la 22:00, vor fi difuzate concerte simfonice de la festivalul George Enescu.

Cristina Lorenț, directorul TVR International, a spus că televiziunea își va continua productia interactivă, va difuza o emisiune publicistică (vinerea) și va introduce „o o linie de documentare despre oameni, „Biografii si evenimente de ținut minte” (sâmbăta, de la 21:00). Iar despre TVR Moldova a spus, printre altele, că se va mări producția proprie.

 

„Părerea mea este că nu va funcționa și că v-ați pripit. Cred că nu există o strategie unitară în acest moment în TVR”, a spus Gabriel Tufeanu către reprezentanții SRTv.

„TVR 1 devine un canal informativ – cum va funcționa? În acest moment sunt probabil vreo 200 de persoane la știri în TVR, cu tot cu șoferi, dintr-un total de vreo 2.700 de angajați. Acești 200 trebuie să susținaă TVR 1 și știrile de la TVR 2. Angajații televiziunii nu se suprapun pe grilă în acest moment”, a fost părerea lui Tufeanu.

De asemenea, acesta a vorbet despre audiența mică a posturilor TVR, precizând că în ziua precedentă ședinței (miercuri, 28 septembrie) TVR 1 a înregistrat o audiență medie de 0,4%, iar TVR 2, 0,2%.

„Sunt cinci posturi de știri la o populație de 18 milioane. Două dintre ele au rating bun. Celelalte, care nu-s echlibrate, nu au. Dumneavoastră nu puteți să nu fiți echilibrați. Mai mult de 1% nu aveti cum ținti”, a mai considerat membrul CNA.

În replică, reprezentanții TV au spus că TVR 1 nu va deveni un canal de știri „așa cum e sensul împământenit în conștiința românească”, ci „va fi axat mai mult pe actualitate, pe agenda zilei – cu informație corecta, echilibrată, sobră”.

Totodată, Tufeanu a spus că știrile TVR 1 nu vor reprezenta o economie, pentru că știrile sunt cele mai scumpe programe”.

„Devine foarte plicticos TVR 1, în loc sa întinerească” – a considerat Tufeanu.

„TVR 2 e mai bun, dar are un defect din naștere – se numește 2″, a spus acesta, fiind de aceeași părere cu Radu Herjeu care s-a adresat invitaților, considerând că „S-ar puea să fie greu să impuneți TVR 2 ca post generalist și TVR 1 post de știri”. „Mă așteptam să fie invers”, a menționat Herjeu.

Gabriel Tufeanu și-a continuat discursul critic pe care l-a argumentat spunând: „Fără supărare; eu vă zic pentru că-mi pasă”, adăugând „Iar TVR 3 e alimentat numai din studiourile teritoriale. Conform grilei se dorește a fi cel mai bun. Dar toți angajații o sa lucreze pentru orice altceva decât pentru canalul acesta”.

Pe de altă parte, Radu Herjeu a salutat modificările din cadrul TVR 3 și dorința de transformare a acestuia într-un post cultural: „Cred că are toate ingredientele pentru a deveni un canal atipic și unic în Romania. Se fac lucruri extraordinare în studiourile teritoriale și e păcat să nu se vadă. Eu am să urmaresc TVR 3 în mod special. Cred ca are șanse să crească și să devina un reper”.

Gabriel Tufeanu, în schimb, a întrebat unde sunt filmele – „Știam ca TVR are o bază foarte mare de filme, dar nu se regasesc în grilă”, reprezentanții SRTv afirmând că „Stocul acela de filme pe care lumea îl crede cât un munte nu exista; s-a epuizat. TVR nu a mai făcut achiziționări”.

„Editorial, vă spun sincer, nu cred în grila dumneavoastră”, a spus Gabriel Tufeanu în încheiere.

„În acest moment TVR trebuie să facă un pas înainte. Cel mai rău lucru ar fi fost să nu facem nimic. Trebuie să încercăm”, au susținut reprezentanții SRTv.

„Eu v-aș încuraja, mi se pare ambițioasă încercarea dumneavoastră”, a spus Răsvan Popescu, vicepreședintele CNA, iar Dorina Rusu a considerat această reconfigurare ca fiind „foarte interesantă și curajoasă”.

CNA a aprobat modificările solicitate de SRTv, cu șapte voturi pentru (Florin Gabrea, Vasile Buda, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Radu Herjeu, Dorina Rusu și Răsvan Popescu) și unul impotrivă (Gabriel Tufeanu).