În contextul avertizărilor recente privind riscul destrămării Spațiului Schengen, pe fondul crizei imigrației și amenințării teroriste, viceprim-ministrul Costin Borc, ministru al Economiei, a reconfirmat voința României de a adera la zona de liberă circulație fără pașaport, într-un interviu pentru cotidianul financiar francez Les Echos, publicat în ediția online.
El a fost întrebat dacă faptul că nu face parte din Schengen nu este un avantaj pentru România, țara fiind astfel ferită de valul de imigranți. „Da și nu. Nici Serbia, Macedonia și Bulgaria nu sunt în Schengen și, cu toate acestea, ele nu au fost scutite de fluxul de migranți”, a răspuns vicepremierul român.
„Noi vrem în continuare să intrăm în Schengen. Noi dorim să participăm la lupta împotriva amenințării teroriste și la înființarea corpului poliției de frontieră. Noi avem una dintre frontierele cele mai lungi din Europa, cu Dunărea la sud, Republica Moldova și Ucraina la est. Dacă europenii acordă României dreptul de a adera la Schengen, acest lucru ar transmite Europei mesajul că zona Schengen este în viață și are un viitor”, a subliniat Costin Borc.
„Noi propunem integrarea în etape, începând cu frontierele aeroportuare, ceea ce ar facilita afacerile. Toate condițiile sunt îndeplinite la nivel tehnic, astăzi este vorba doar despre adoptarea unei decizii politice, ceea ce ar fi o recunoaștere a eforturilor pe care le-am făcut. La zece ani după aderarea lor la Uniunea Europeană, românii rămân convinși că aceasta le oferă un viitor mai bun”, a adăugat ministrul.
Întrebat dacă după demisia premierului Victor Ponta au fost luate noi măsuri împotriva corupției, care rămâne una dintre plăgile economiei, Borc a menționat că tentativele de corupție împotriva întreprinderilor private aproape au dispărut.
„La manifestațiile de la București, după incendiul de la club care a provocat demisia Guvernului Ponta, am auzit un mesaj de disperare. Cele două mari blocuri politice au decis să facă un pas înapoi pentru a-și reînnoi oferta politică. În privința corupției, promovăm transparența: legile sunt votate, dar nu întotdeauna respectate. Dar constat că, după numeroase arestări și procese la cel mai înalt nivel, inclusiv în lumea fotbalului, tentativele de corupție împotriva întreprinderilor private, sector din care provin și eu, au dispărut aproape complet”, a conchis Costin Borc.