AP: Liderii statelor europene sunt înlocuiți din cauza crizei, EXCEPȚIE fiind TRAIAN BĂSESCU
Liderii a numeroase state europene pierd alegerile pe fondul crizei economice, următorul exemplu riscând să fie președintele francez Nicolas Sarkozy, singura excepție fiind România, unde Traian Băsescu, perceput drept un lider puternic, a fost reales în 2009, comentează Associated Press.
„Este de așteptat ca președintele Franței, Nicolas Sarkozy, să piardă funcția în cursul scrutinului de duminică. Dacă va pleca de la putere, se va alătura altor politicieni renumiți: aproape toate statele europene afectate de criză care au organizat alegeri începând din 2009 au renunțat la liderii care erau în funcții”, comentează editorialistul AP Daniel Woolls, într-un material pe tema alegerilor din Franța intitulat: „Liderii politici din Europa cad din cauza crizei: urmează Sarkozy”.
Agenția Associated Press prezintă o listă a țărilor europene ai căror lideri politici au fost schimbați din cauza crizei economice.
În Spania, pe fondul măsurilor dure de austeritate și ratei foarte ridicate a șomajului, socialiștii conduși de premierul Jose Luis Rodriguez Zapatero au pierdut alegerile în noiembrie 2011.
Fostul premier italian Silvio Berlusconi, acuzat de aproape orice, de la relații cu dame de companie până la acte corupție, a fost nevoit să demisioneze în noiembrie 2011, pe fondul lipsei de încredere în abilitățile de relansare economică, fiind înlocuit te tehnocratul Mario Monti, notează AP.
Fostul ministru de Finanțe britanic Gordon Brown, devenit premier al Marii Britanii după retragerea lui Tony Blair, a condus Partidul Laburist la eșec în alegerile din mai 2010.
Situații similare s-au produs în țări precum Irlanda, Portugalia, Danemarca și Finlanda, reamintește Associated Press. Un exemplu foarte clar este cel al Greciei, unde socialistul George Papandreou, ajuns la putere în octombrie 2009, a fost nevoit să demisioneze după doi ani, din cauza celei mai grave crize economice, fiind înlocuit de tehnocratul Lucas Papademos.
Însă, potrivit Associated Press, în tabloul politic al liderilor europeni este și o excepție notabilă: „Președintele României, Traian Băsescu, a câștigat un nou mandat în 2009, anul în care economia României s-a contractat cu 7% și în care România a primit un credit de 20 de miliarde de euro din partea FMI, Băncii Mondiale și Uniunii Europene. Băsescu, un fost comandant de navă, a câștigat pentru că este perceput ca fiind un lider puternic într-o perioadă de criză”.
O altă excepție este Polonia, dar aceasta este singura țară europeană care nu a fost afectată de recesiune.