Apă infestată în mai multe județe
Bacteria a fost descoperită inițial la stația de captare de pe lacul Bâtca Doamnei. După extinderea cercetărilor de către autorități aceiași bacterie s-a descoperit într-o cantitate destul de mare și în lacurile Vaduri, Pângărați și chiar la Izvorul Muntelui.
Este vorba despre bacteria Clostridium, care a ajus în lacurile respective și la o concentrație de 60 de ori peste nivelul admis. Din păcate nu a fost găsită și sursa contaminării, dar cel mai probabil apa a fost alterată de dejecțiile caselor de pe malul lacurilor sau de gunoiul aruncat direct în apă. Autoritățile au tratat cu o soluție de dezinfectare apa din rezervoarele care alimentează rețeaua publică și dau asigurări că populația e în siguranță acum.
Și mai multe localități din Prahova și Dâmbovița au rămas fără apă potabilă timp de peste două luni. Aceeași bacterie periculoasă a fost găsită în lacul de acumulare din care se alimentează rețelele publice.
Oamenii și-au cumpărat apă de băut sau au așteptat zi de zi să vină cisternele.
Nici aici nu a fost găsită sursa exactă a contaminării, însă cel mai probabil, spun specialiștii, este vorba despre mizeria deversată în lacul de acumulare de locatarii și firmele din apropiere. Ultimele analize au arătat că apa este acum sigură, însă există oricând posibilitatea unei alte infestări. Soluția ar fi o nouă rețea de alimentare cu surse de apă potabilă din zona montană. Un astfel de proiect este însă foarte scump, iar autoritățile locale ar avea nevoie și de finanțare de la bugetul de stat.