APA NOVA: Apa de la robinet, POTABILĂ. Ministerul Sănătății este de altă părere. Firea trimite CORPUL DE CONTROL să verifice situația
Gabriela Firea a declarat, joi în ședința CGMB, că a dat o dispoziție ca reprezentanții Corpului de Control al primarului general să verifice situația de la Apa Nova. La rândul său, directorul adjunct al companiei a spus că apa nu reprezintă un pericol și nu știe de ce MS a recomandat evitarea ei.
„Am luat toate măsurile care sunt printre atribuțiile Primarului general, am dat o dispoziție ca reprezentanții Corpului de Control al primarului general să înceapă o verificare a celor întâmplate. Am solicitat Apa Nova informații suplimentare. (…) Fac apel la toate autoritățile statului (…) să aflu mai multe informații despre poluator, cum s-a deversat acea cantitate de amoniu, cum s-a ajuns ca Apa Nova să fie nevoită să curețe apa cu clor, de ce nu am fost informați? Instituțiile să meargă și la cauză”, a declarat primarul Gabriela Firea, în ședința CGMB de joi.
La rândul său, directorul adjunct al Apa Nova, Mihai Savin, a spus, tot în ședința CGMB, că apa de la robinet este potabilă.
„Rezultatele probelor prelevate începând cu 29 ianuarie – 29, 30 și 31 ianuarie nu indică depășiri ale clorului. (…) În fapt, a existat, într-adevăr o depășire pe Argeș a indicatorului amoniu, (…) iar măsura cea mai rapidă a fost o creștere a dozei de clor, dar nu peste limitele admise de lege. Această doză de clor un pic crescută a dat, în anumite puncte din Sectorul 6, un miros de clor. Ulterior, în secunda 2, am trecut la alimentarea orașului București preponderent din Dâmbovița, am atenuat orice altă posiblă poluare a surselor de apă din Argeș. Monitorizăm încontinuu tot ce se întâmplă în rețeaua de distribuție, apa este potabilă”, a spus directorul adjunct al Apa Nova.
Referitor la recomandarea Ministerului Sănătății, potrivit căreia trebuie evitată folosirea apei publice, reprezentantul Apa Nova a spus că nu cunosc informațiile pe care instituția se bazează.
„Nu cunoaștem pe ce se bazează Ministerul Sănătății, nu am primit nicio notificare legată de o eventuală problemă în rețeau de distribuție. Noi vă garantăm că tot ce facem, facem cu profesionalism și nu există niciun pericol„, a mai spus Savin.
Precizările vin după ce Apa Nova a informat joi dimineață că rezultatele analizelor efectuate reconfirmă și atestă potabilitatea apei distribuită de companie consumatorilor. Distribuitorul de apă mai menționează că a crescut concentrația de clor din cauza topirii zăpezii și a gheții, însă valorile sunt în limitele normale.
Inițial, miercuri seară, Ministerul Sănătății a recomandat bucureștenilor să nu folosească apa din rețeaua publică pentru băut, prepararea hranei.
„Apa Nova București a suplimentat, începând cu seara zilei de 30.01.2019, numărul și frecvența analizelor privind indicatorii de calitate a apei potabile în sectoarele 5 și 6. Astfel, rezultatele analizelor efectuate în ultimele ore reconfirmă și atestă calitatea și potabilitatea apei produsă și distribuită de către compania Apa Nova consumatorilor din municipiul București. Expertiza operatorului a permis punerea în aplicare a soluțiilor tehnice necesare pentru gestionarea în condiții de siguranță a furnizării serviciului de apă potabilă”, informază Ana Nova, într-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, conform legislației în vigoare, concentrația clorului rezidual liber în apa potabilă din rețeaua de distribuție trebuie să se încadreze între 0,10 – 0,50 mg /litru.
„Ceea ce înseamnă ca în apa potabilă, trebuie să se regăsească clor între aceste valori. Prezența clorului în apa potabilă este deci o necesitate și o garanție că apa este conformă din punct de vedere microbiologic. În plus, o certitudine pentru consum în siguranță a acesteia. În alte state, spre exemplu, normele impun concentrații mult mai mari de clor tocmai pentru a certifica aceasta siguranță (de exemplu, SUA). În mod uzual, operatorii de apă mențin un nivel al dezinfectantului (clor rezidual în formă liberă) la valori de până la 0.50 mg. Conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, clorul, care este prezent în apa potabilă, se poate încadra în limitele între 0,20 mg/l și până la 1 mg/l, utilizarea clorului fiind cea mai sigură și frecventă metodă pentru tratarea apei (eliminarea de viruși și bacterii)”, mai arată Apa Nova.
Rezultatele monitorizării calității apei în București în acest moment arată, potrivit companiei, că concentrația de clor rezidual în formă liberă nu a depășit valoarea de 0.40 mg/l și nu a fost mai mici de 0,10 mg/l.
„Ca urmare a topirii bruște a depunerilor de gheață și zăpadă, a crescut concentrația de amoniu din râul Argeș, acesta fiind una dintre cele doua surse apa brută folosită de către Apa Nova în procesul de producție a apei potabile pentru capitală. Administrația Națională Apele Române nu a făcut nicio informare cu privire la o poluare cu amoniu pe râul Argeș. Din preocuparea continuă a producătorului și operatorului de apă potabilă pentru municipiului București pentru calitatea serviciilor oferite, acesta a acționat conform Bunei Practici Industriale pentru situații specifice, prin creșterea dozei de clor în procesul de tratare în limita necesară, fără a depăși limita maximă admisă. Efectul creșterii dozei de clor a condus la apariția disconfortului organoleptic (gust și miros) în câteva puncte din sectoarele 5 și 6″, mai spune Apa Nova.
Miroase a clor, a sulf, a amoniu, au scris zeci de bucureșteni pe rețelele de socializare, în timp ce alții au răspândit comunicate false atribuite celor de la Apa Nova, în care oamenii ar fi sfătuiți să nu gătească sau să dea copiilor apă de la robinete cel puțin 48 de ore.
În cele din urmă, compania s-a văzut nevoită să admită că a folosit o cantitate mai mare de de substanțe pentru a trata apa și a garantat că mirosul va dispărea în această seară.