Prima pagină » Știri » Apa Nova București a fost pusă sub acuzare de DNA pentru evaziune, spălare de bani și alte infracțiuni

Apa Nova București a fost pusă sub acuzare de DNA pentru evaziune, spălare de bani și alte infracțiuni

Apa Nova București a fost pusă sub acuzare de DNA pentru evaziune, spălare de bani și alte infracțiuni
DNA Ploiești a pus sub acuzare compania Apa Nova București pentru evaziune fiscală, spălare de bani, mită, cumpărare de influență și interceptări ilegale, măsura fiind luată după ce DNA a început urmărirea penală pentru aceste infracțiuni față de mai mulți actuali sau foști directori ai companiei.

DNA Ploiești a pus sub acuzare compania Apa Nova în dosarul în care sunt urmăriți penal mai mulți foști sau actuali directori ai companiei, dar și oameni de afaceri cu conexiuni în lumea politică, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit unor surse judiciare, infracțiunile pentru care este cercetată compania Apa Nova sunt evaziune fiscală, spălare de bani și interceptări ilegale.

Decizia procurorilor DNA Ploiești de a pune sub acuzare Apa Nova București a fost luată după ce, miercuri, anchetatorii au început urmărirea penală față de directoarea companiei Lavinia Săniuță sub acuzațiile de evaziune fiscală, spălare de bani și interceptări ilegale și față de directoarea adjunctă Giovana Soare pentru evaziune fiscală și spălare de bani.

Tot joi, a fost extinsă urmărirea penală pentru infracțiuni de evaziune fiscală și spălare de bani pentru doi foști directori ai Apa Nova București, respectiv pentru Bruno Roche și Laurent Lalague, cercetați anterior pentru cumpărare de influență, dar și pentru fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu și omul de afaceri Ovidiu Semenescu, au precizat sursele judiciare.

Săptămâna aceasta, directoarele Lavinia Săniuță, Giovana Soare, foștii directori ai Apa Nova București Bruno Roche și Laurent Lalague, dar și oamenii de afaceri Vlad Moisescu, Ovidiu Semenescu și Teodor Sterian au fost citați pentru noi audieri la DNA Ploiești, singurul care nu s-a prezentat fiind Laurent Lalague, care nu se află în România și care și-a trimis avocații.

Potrivit unui comunicat dat miercuri de DNA, în perioada 2014 – 15 iunie 2015, Lavinia Teodora Săniuță, în calitate de director general adjunct la Veolia România, și începând cu 15 iunie, ca director general al Apa Nova București, a dat sume importante de bani lui Semenescu, în urma unei înțelegeri prealabile cu acesta, sub forma unor contracte încheiate cu societăți aparținând sau care sunt controlate de Ovidiu Semenescu, Vlad Moisescu și Costin Berevoianu, contracte al căror obiect nu a fost prestat în realitate.

„Sumele de bani ar fi fost date pentru ca Semenescu Ovidiu-Traian să intervină, personal sau prin intermediul altor persoane, la reprezentanții unor instituții publice din România, în beneficiul agenților economici ai Grupului de firme Veolia Franța, din care face parte și SC Apa Nova SA București. Unele plăți aferente acestor contracte au fost autorizate de Lavinia Teodora Săniuță, în calitate de director general al SC Apa Nova București SA, respectiv director general adjunct la Veolia România, în perioada menționată. Banii astfel plătiți au reprezentat, de fapt, contravaloarea influenței și intervențiilor exercitate de către Semenescu Ovidiu-Traian, Moisescu Vlad-Octavian și Berevoianu Costin la nivelul instituțiilor publice, cu referire în special la Primăria și Consiliul Local ale Sectorului 1 București, Primăria Generală a Capitalei și Consiliul General ale municipiului București, în favoarea firmelor din Grupul Veolia și în special a S.C. Apa Nova SA București”, arăta DNA.

În ordonanța de extindere și continuare a urmăririi penale se menționează că angajaților SC Apa Nova SA li s-a impus de către directorul general Lavinia Săniuță să sprijine activitatea ilegală desfășurată de Ovidiu Semenescu, în interesul firmelor din grupul Veolia. Astfel, directorul general Lavinia Săniuță ar solicitat directorului financiar să ascundă un contract încheiat cu o anumită firmă, în baza căruia Ovidiu Semenescu ar fi primit suma de 4.000.000 lei.

Totodată, în același scop, în cursul anului 2010, a fost încheiat contractul cadru cu S.C. SIS Strategy SRL, administrată de Teodor Sterian, finul lui Ovidiu Semenescu, urmat în perioada anilor 2010 – 2015 de contracte similare, având ca obiect efectuarea de filaje și interceptări ilegale, în interesul persoanelor care controlau Apa Nova București, contracte semnate de directorii Bruno Roche, Laurent Lalague și Lavinia Săniuță, potrivit DNA.

În perioada 2010 – 2015, Bruno Roche, Laurent Lalague și Lavinia Săniuță, în calitate de directori ai Apa Nova București, au dispus măsuri de supraveghere, monitorizare și interceptare ilegale a angajaților companiei, exercitate în baza unor contracte încheiate între furnizorul de apă și SC SIS Strategy S.R.L., societate specializată în desfășurarea acestor activități, „modalitate în care au ținut sub control divulgarea de către angajații companiei de date, care să conducă la depistarea activităților nelegal derulate de aceasta”mai arăta DNA.

De asemenea, conform DNA în perioada 2011 – 2015, Bruno Roche, Laurent Lalague și Lavinia Săniuță, în calitate de administratori ai Apa Nova București și directori generali ai aceleiași societăți, ultima dintre aceștia și în calitate de director general adjunct la Veolia România, cu complicitatea lui Ovidiu Semenescu, Vlad Miosescu și Giovanei Soare, au participat la circuite comerciale și financiare fictive, ce au avut ca scop, înregistrarea în contabilitatea Apa Nova București a unor achiziții fictive, având ca obiect presupuse prestări de servicii și achiziții mărfuri, de la mai multe firme.

„Firmele respective au emis facturi false care să favorizeze S.C. Apa Nova S.A. București, utilizând ca mod de operare reducerea artificială a profitului impozabil și a TVA de plată, efectuarea unor decontări fictive de la diferite societăți și utilizarea de societăți comerciale «tip fantomă». După alimentarea conturilor, au avut loc imediat retrageri de numerar, ridicări frecvente de numerar în valori mari cu explicația «achiziții mărfuri», s-au constatat rulaje deosebit de mari în conturile persoanelor fizice implicate, fără ca acestea să justifice, prin veniturile declarate, valoarea acestor transferuri”, preciza DNA.

În cauză, prejudiciul minim stabilit în dauna statului, ca urmare a infracțiunii de evaziune fiscală este de 24.691.980 lei (echivalentul a 5.545.146 euro) reprezentând impozit pe profit și TVA – 14.815.188 lei. Prejudiciul stabilit ca urmare a infracțiunii de spălare a banilor este de 76.545.141,23 lei (echivalentul a 17.294.819 euro), preciza DNA în comunicatul dat publicității miercuri.

Autor

Citește și