Prima pagină » Știri » Apă plată periculoasă în supermarketurile din Capitală. Cu cât depășeau eșantioanele analizate limita maximă a germenilor

Apă plată periculoasă în supermarketurile din Capitală. Cu cât depășeau eșantioanele analizate limita maximă a germenilor

Apă plată periculoasă în supermarketurile din Capitală. Cu cât depășeau eșantioanele analizate limita maximă a germenilor
Inspectorii de la Protecția Consumatorilor au găsit în super și hipermarketurile din București cinci tipuri de apă îmbuteliată care nu corespund microbiologic. Numărul tottal de germeni din aceste sortimente depășea chiar și de zeci de mii de ori limita admisă.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor(ANPC) a demarat începând cu 3 martie o acțiune la nivel național de prelevare a eșantioanelor de apă de masă și apă de izvor din magazine pentru a verifica cum respectă acestea normele în vigoare.

Conform legii, NTG, adică numărul total de germeni care este admis a exista într-un mililitru de apă este de 100, în condițiile în care apa analizată are o temperatură de 22 de grade maxim. Tot ce depășește această limită prezintă un risc, iar depășirea foarte mare a acestui indice poate duce chiar la îmbolnăvirea celui care consumă acea apă.

ANPC a luat eșantioane din diverse sortimente de apă de masă sau de izvor din ” rețeaua comercială a unor lanțuri de hypermarketuri și supermarketuri din București”. Au fost testate 17 astfel de ape iar dintre acestea 5 sunt neconforme, au stabilit analizele de laborator efectuate la  SC Manor Laboratory Center SRL București.

„Din analizele efectuate au rezultat urmatoarele neconformități:

Sortimentul Winny– apă plată, îmbuteliată în PET-uri cu capaciatatea de 2l nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obținută era de 1.000, față de limita prevăzută de 100, iar 37grC valoarea obținută era de 600 față de limita prevăzută de 20.

Sortimentul  Apa de masa necarbogazoasa Aro, îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 2 l nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obținută era de 20.000, față de limita prevăzută de 100, iar la 37grC valoarea obținută era de 16.800  față de limita prevăzută de 20 .- Sortimentul Apa de izvor Calipso îmbuteliată în  PET-uri cu capacitatea de 6l nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obținută era de 14.700, față de limita prevăzută de 100, iar la 37grC valoarea obținută era de 3.200  față de limita prevăzută de 20 .

Sortimentul Apa de izvor plata Izvorul Zanelor, îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 2l nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obținută era de 2.820, față de limita prevăzută de 100, iar la 37grC valoarea obținută era de 104  față de limita prevăzută de 20 .

Sortimentul Apa de izvor Aqua Queen, îmuteliată în  PET-uri cu capacitatea de 5l nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obținută era de 2.000, față de limita prevăzută de 100, iar la 37grC valoarea obținută era de 900  față de limita prevăzută de 20 „. se arată în comunicatul ANPC.

În aceste cazuri inspectorii au dat amenzii de 50 de mii de lei și au oprit definitv de la comercializare și au retras „din circuitul consumului uman”  Apa de Izvor Calipso și Apa de Izvor Plata Izvorul Zanelor. „Celelalte două  sortimente nu se mai aflau la comercializare la momentul controlului”, mai precizează cei de la ANPC.

Controlul a fost extins și la producator din jud. Ilfov, și unul din Harghita. Totodată la 15 martie ANPC a mai prelevat alte 11 probe care vor fi analizate de acestă dată și din punctul de vedere al conținutului de nitriți.

 

 

Autor

Citește și