MUTARE. Sorina Pintea, dusă de la arestul central la spital / Precizări de la Poliția Capitalei
Sorina Pintea a cerut, duminică seara, prin intermediul avocaţilor, să fie dusă la spital. Fostul ministru, care suferă de o boală autoimună gravă, spune că starea ei se înrăutăţeşte în arestul preventiv.
UPDATE. Fostul ministru al Sănătății, Sorina Pintea, urmează să fie transferată luni de la arestul central la spital, potrivit surselor Gandul.ro. Ea va merge la spital pentru investigatii medicale suplimentare așa cum a recomandat medicul.
Cel mai probabil Sorina Pintea va fi transferată la spitalul Sfânta Maria. Ea va fi păzită în permanență de gardieni.
„Medicul din cadrul Centrului de Reținere și Arestare Preventivă nr 1 a recomandat ca o persoană privată de libertate, în baza unui mandat de arestare preventivă, să fie internată într-un spital din București, din rețeaua publică, pentru a primi îngrijiri medicale de specialitate. Pe parcursul internării, paza va fi asigurată de Serviciul Independent de Reținere și Arestare Preventivă”, au precizat oficialii de la Poliția Capitalei.
Fostul ministru al Sănătății, Sorina Pintea, cere prin avocaţi să fie dusă la spital pentru a fi tratată, deoarece starea sa se înrăutăţeşte în detenţie.
De altfel, Sorina Pintea, aflată în Arestul Central al Poliţiei, a mai avut nevoie duminică de medici. Ea a primit îngrijiri medicale, după ce a acuzat că se simte rău, dar nu a fost dusă la spital.
Pintea, care a fost diagnosticată cu dermatomiozită, acuză agravarea stării de sănătate.
Prezentând pe scurt simptomele pe care le are, fostul ministru solicită transferul sub pază la un spital din sistemul public, indicând Spitalul „Sfânta Maria” şi numele medicului său curant, care ar urma să îi facă investigaţii.
Sorina Pintea afirmă că din cauza simptomelor – parestezii faciale şi la nivelul membrelor, stări de vomă, dificultăţi de înghiţire, senzaţia de apăsare la nivelul esofagului – o ambulanţă a fost solicitată duminică la Arestul Central al Poliţiei Capitalei. Pintea a primit îngrijiri medicale, nefiind necesară internarea. Ea precizează că i-a fost administrată glucoză intravenos, Ketoprofen şi un calmant şi că i s-a făcut şi un EKG. De asemenea, i-a fost măsurată glicemia, care avea valori de 132, deşi din cauza stării de sănătate nu putuse mânca, potrivit stirileprotv.ro.
Sorina Pintea a povestit la începutul lunii februarie, într-o postare pe Facebook, că, în noiembrie 2019, a fost diagnosticată cu o boală autoimună gravă, ea fiind de atunci sub tratament cu cortizon şi cu imunoglobuline.
„Imediat după instalarea mea la Ministerul Sănătăţii, mai exact pe data de 5 martie 2018, din cauza lipsei imunoglobulinelor, am activat Mecanismul de Protecţie Civilă al Uniunii Europene. În ultima parte a mandatului, am început să mă simt din ce în ce mai rău, dar am crezut că această stare se datorează oboselii. În data de 5 noiembrie 2019, am primit un diagnostic de boală gravă autoimună, urmând imediat tratamentul specific, printre care şi cel cu imunoglobuline. Eu am încredere în sistemul medical din România, aşa că am ales să mă tratez la noi în ţară, într-un spital de stat”, a scris la acel moment fostul ministru al Sănătăţii.
Ce este dermatomiozita, boala autoimună de care suferă Sorina Pintea
Dermatomiozita este o boală inflamatorie idiopatică cu semne cutanate caracteristice ce apare atât la adulţi, cât şi la copii.
Dermatomiozita este caracterizată de slăbiciune musculară şi miopatie inflamatorie, adică inflamarea muşchilor, care determină apariţia unor iritaţii la suprafaţa pielii.
Boala afectează cel mai frecvent pielea şi muşchii, dar poate afecta şi articulaţiile, esofagul, plămânii şi rar inima.
Tribunalul Bucureşti a decis, sâmbătă, arestarea preventivă pentru 30 de zile a fostului ministru al Sănătăţii, Sorina Pintea. Decizia nu este definitivă. Ea este acuzată că a luat de mită sumele de 10.000 de euro şi 120.000 lei, bani ce reprezintă un procent de 7% din valoarea unui contract.