Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) a sesizat organele de cercetare penală cu privire la existența unui apel umanitar fals, prin care se solicită, în numele ministrului Mariana Câmpeanu, fonduri pentru un copil bolnav de leucemie.
Ministerul precizează, joi, că a fost sesizat de existența unui apel umanitar tipărit care, deși poartă însemnele oficiale ale instituției și semnătura ilizibilă a ministrului Mariana Câmpeanu, reprezintă „un fals grosolan”, care nu are nicio legătură cu instituția și afectează grav imaginea Ministerului și a ministrului Muncii.
MMFPSPV precizează că înscrisul, prin care se cer bani pentru un copil de patru ani bolnav de leucemie, pare să reproducă metoda de fraudare utilizată anterior și în cazul unui alt ministru.
În apelul umanitar care pare semnat de ministrul Mariana Câmpeanu, se solicită ajutor financiar de la „firme și instituții” pentru un copil care ar fi fost diagnosticat cu „leucemie acută limfoblastică tip L1” și care ar necesita „tratament într-o clinică specializată din străinătate”, costurile ridicându-se la aproximativ 60.000 de euro.
„Facem un apel de solidaritate, adresând o respectuoasă rugăminte și făcând un apel de suflet pentru oricine poate contribui financiar, întrucât orice sumă, oricât de modestă, este extrem de importantă”, se arată în falsul apel umanitar.
Purtătorul de cuvânt de la MMFPSPV, Iolanda Stăniloiu, a declarat pentru MEDIAFAX, că în apelul umanitar este menționat și un site pe care există documente medicale, însă CNP-ul de pe acele acte medicale nu corespunde cu numele menționat, ci cu numele unui copil care a murit în anul 2010.
Ministerul a sesizat de urgență organele de cercetare penală abilitate în vederea efectuării unei anchete.
„Pe această cale, facem un apel către toate persoanele și instituțiile care au primit o solicitare asemănătoare, să nu-i dea curs și să sesizeze cu celeritate atât ministerul, cât și organele de cercetare specializate. Ministrul Mariana Câmpeanu își exprimă suportul și compasiunea pentru cauzele umanitare reale, dar dezavuează cu indignare orice practici ilegale de obținere a unor foloase materiale prin specularea adevăratelor tragedii umane”, se arată în comunicatul transmis MEDIAFAX.
În prima jumătate a lunii aprilie, au fost prinși șase membri ai unei grupări, dintre care doi sunt deținuți în penitenciarele Târgu Ocna și Iași, suspectați că au înșelat administratorii unor firme cu 15.000 de euro, după ce i-au sunat și le-au cerut diverse donații spunând că sunt apropiați ai ministrului Dan Șova sau ai unor prefecți.
Dan Șova, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Național și Investiții Străine, a formulat o plângere la DNA, în care a arătat că persoane necunoscute cer bani în numele lui.
Plângerea a fost declinată de la DNA la Parchetul Judecătoriei Sector 4, ajungând la judiciariștii Poliției Sectorului 4, care au stabilit că persoanele care spuneau că vorbesc în numele ministrului Dan Șova pentru a cere diverse donații sunau de pe telefoane mobile din închisoare. Aceștia au reușit să convingă mai mulți administratori de firme să vireze bani, prin Western Union, în conturile complicilor aflați în libertate, prejudiciu creat în acest fel ridicându-se la aproximativ 15.000 de euro.