Prima pagină » Știri » Apele Române, în alertă de teama inundațiilor. Ce RÂURI sunt atent monitorizate

Apele Române, în alertă de teama inundațiilor. Ce RÂURI sunt atent monitorizate

Apele Române, în alertă de teama inundațiilor. Ce RÂURI sunt atent monitorizate

Echipele de specialişti din cadrul Administraţiei Naţionale „Apele Române” (ANAR) monitorizează în teren cursurile de apă aflate sub avertizări de inundaţii şi transmit zilnic date hidrologice către Inspectoratele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă şi autorităţile locale.

Potrivit unei postări publicate marţi pe pagina de Facebook a instituţiei, în ultimele 24 ore s-au înregistrat scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu formare de viituri rapide, cu efecte de inundaţii locale şi creşteri mai însemnate de niveluri şi de debite, cu depăşirea Cotelor de atenţie pe unele râuri din bazinele hidrografice: Vişeu, Someşul Mare, Lăpuş, Crişul Alb, Arieş şi bazinul superior şi mijlociu al Timişului.

„Precipitaţiile au depăşit valorile normale”

„Precipitaţiile (15-30 l/mp) au depăşit valorile normale la staţiile hidrometrice din administrarea ANAR- Apele Române Someş-Tisa, Apele Române Crişuri, Apele Române Banat, Apele Române Siret, Apele Române Jiu şi Apele Romane Olt.

În judeţul Maramureş, au avut loc inundaţii cu caracter local din cauza scurgerilor de pe versanţi şi a incapacităţii de preluare a reţelei de canalizare. De asemenea, râul Dobric, afluent al râului Lăpuş, s-a revărsat pe terenuri agricole în localităţile Dobric, Libotin şi Ungureni.

La această oră, sunt depăşite trei cote de atenţie pe râurile: Vişeu (staţia hidrometrică Bistra), Ilva (staţia hidrometrică Poiana Ilvei) şi Crişul Alb (staţia hidrometrică Vaţa de Jos)”, se arată în informare.

Cu toate acestea, specialiştii ANAR subliniază faptul că, la acest moment, cotele apelor sunt în scădere şi propagare.

De asemenea, se estimează că nu vor mai apărea probleme în următorul interval de timp, astfel că formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, pod de gheaţă) existente vor fi în restrângere, diminuare şi eliminare.

Recomandări ANAR pentru populație

Pe fondul acestor fenomene hidrologice, Administraţia a întocmit o listă de recomandări pentru locuitorii aflaţi în zonele în care există avertizări de inundaţii:

să nu se aventureze în zona cursurilor de apă aflate sub avertizare unde, din cauza oscilaţiilor de temperatură, podurile de gheaţă se restrâng, iar gheaţa de la mal este fragilă pe majoritatea râurilor din zonele de deal şi de munte;

să nu traverseze cursurile de apă şi lacurile îngheţate în această perioadă.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și