Prima pagină » Știri » Apelul supraviețuitorilor din Colectiv, înainte de alegeri. „Mergi la vot! Nu-i lăsa pe alții să aleagă pentru tine!”

Apelul supraviețuitorilor din Colectiv, înainte de alegeri. „Mergi la vot! Nu-i lăsa pe alții să aleagă pentru tine!”

Mai mulți supraviețuitori din Colectiv fac un apel la români să iasă la vot la alegerile parlamentare de duminică, 11 decembrie. Într-un video emoționant postat pe Facebook ei vorbesc despre ce li s-a întâmplat și despre faptul că schimbarea atât de mult dorită de oamenii care au ieșit în stradă în noiembrie 2015 nu s-a întâmplat.

„Înainte de Colectiv, nu mergeam la vot eram o persoană care se pregătea să emigreze, voiam un job, voiam drepturi, voiam niște reglementări așa cum se întâmplă în străinătate, știam că la noi nu vor fi prea curând. Acum sunt convinsă că, dacă vom lua măsuri împreună, se poate. Putem face și din România o țară așa cum ne-o dorim”, spune Tedy Ursuleanu. 

„Vreau să schimb ceva, să nu-mi mai fie frică să ies din casă. Vreau ca fiul meu să nu treacă prin ce am trecut noi”, afirmă și Cătălin Scânteie. 

„Nu vreau ca ce ni s-a întâmplat nouă să se fi întâmplat degeaba”, spune și Sorin Lazăr. 

„Pentru mine câteva secunde au fost diferența dintre viașă și moarte, la alegeri, câteva voturi trebuie să conteze enorm. Nu-i lăsa pe alții să aleagă pentru tine”, este apelul lui Cătălin Grădinariu. 

Peste 6.500 de candidați se luptă să câștige unul dintre cele 466 de locuri de parlamentari la alegerile din 11 decembrie.

Alegerile parlamentare din 11 decembrie marchează nu numai revenirea la votul pe listă, dar și înființarea mai multor secții de votare în străinătate, ca urmare a tensiunilor de la alegerile prezidențiale din anul 2014 unde românii din diaspora au stat la coadă ore în șir pentru a-și putea exercita dreptul de vot. 

Guvernul a propus AEP să înființeze 417 sectii de votare în străinătate, cu 123 mai multe decât la alegerile prezidențiale din 2014.
 
Guvernul va cheltui pentru organizarea alegerilor parlamentare 227,7 milioane lei, fondurile fiind prevăzute în bugetele Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Autorității Electorale Permanente (AEP), Serviciului Român de Telecomunicații (STS), Institutului Național de Statistică (INS).
 
Acesta va fi prima dată când activitatea în secțiile de votare va fi înregistrată audio-video, neîntrerupt, după ora 21.00, de când se închid secțiile și până ce toți membrii acestei părăsesc localul. Întregistrarea va fi făcută de operatorul de calculator, dintr-un punct fix.
 
Partidele care au depus la Biroul Electoral Central liste de susținători la nivel național sunt: Partidul Național Liberal, Uniunea Democrată Maghiară din România, Partidul Social Democrat,Partidul Mișcarea Populară, Partidul Alianța Liberalilor și Democraților, Partidul România Unită, Alianța Noastră România, Partidul Uniunea Salvați România, Partidul Socialist Român, Partidul România Mare, Partidul Ecologist Român.
Autor

Citește și