Aproape 1.000 de elevi din Vaslui, descoperiți cu păduchi, râie și alte boli transmisibile

Publicat: 15 02. 2012, 10:31
Actualizat: 11 06. 2012, 15:37

 

Aproape 1.000 de elevi din județul Vaslui au fost descoperiți cu păduchi, râie și alte boli transmisibile la triajul epidemiologic făcut de cadrele medicale la începutul noului an școlar. Mai bine de jumătate din copiii sau adolescenții depistați cu paraziți sau boli transmisibile de Autoritatea de Sănătate Publică (ASP) Vaslui au fost găsiți cu păduchi, principala cauză fiind condițiile mizere în care aceștia trăiesc.

De altfel, peste 79 la sută din acești elevi sunt de etnie rromă și provin din mediul rural. "Mulți din copiii depistați cu păduchi sau râie provin din familii cu focare mai vechi, care se află în evidențele noastre. Din păcate, din cauza condițiilor socio-economice precare, nu se poate face o deparazitare totală și eficientă în locuințele respective, populate în majoritatea cazurilor de rromi. După fiecare triaj, se intensifică măsurile de luptă cu Piretroid, dar focarele vechi reapar după fiecare vacanță școlară", a declarat corespondentului MEDIAFAX Mariana Vasiliu, asistent igienă școlară în cadrul ASP Vaslui.

Comunele cu cei mai mulți elevi depistați cu păduchi sunt Ciocani (22), Costești (17) și Cozmești (16).

Autoritățile sanitare nu exclud varianta ca numărul celor depistați cu paraziți să fie mult mai mare, având în vedere că elevii știu că au astfel de probleme lipsesc de la școală în ziua în care se face triajul epidemiologic.