Aproape 10.000 de persoane au protestat în Piața Victoriei din București duminică seară. Alte câteva mii au ieșit în stradă și în alte orașe din țară. La protestul de la București au fost prezenți și liderii opoziției, între care președintele PNL Ludovic Orban, Raluca Turcan, dar și foști miniștri tehnocrați, cum ar fi Raluca Prună și Vlad Voiculescu.
Mulți dintre oamenii prezenți în Piața Victoriei s-au declarat nemulțumiți de modificările aduse legilor justiției în comisia parlamentară.
În București au fost prezenți și jandarmii, la ieșirea către Bulevard Kiseleff a fost montat un gard de protecție, reprezentanții Jandarmeriei Capitalei precizând că sunt menite evitării unor incidente.
UPDATE 20:57 În jur de 10.000 de persoane protestează, la ora transmiterii știrii, în Piața Victoriei din București. La ieșirea către Bulevard Kiseleff a fost montat un gard de protecție, reprezentanții Jandarmeriei Capitalei precizând că sunt menite evitării unor incidente.
„Dispozitivul se dimensionează în funcție de numărul protestatarilor. Nu e oportun acum să dăm cifre, întrucât cei care ar putea avea intenții să producă incidente nu trebuie să aibă o dimensiune reală a efectivelor pentru nu a scădea eficiența în gestionarea situațiilor care ar putea apărea”, a declarat Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, la solicitarea MEDIAFAX.
La ieșirea din Piața Victoriei către Bulevardul Kiseleff a fost montat un gard de protecție. Potrivit reprezentanților Jandarmeriei Capitalei, acesta a fost amplasat preventiv pentru evitarea unor incidente.
UPDATE 19:29 Numărul protestatarilor a ajuns la 5.000 în București.
Zona este securizată de trupe ecvestre ale Jandarmeriei Române.
Protestul a fost organizat pe mai multe pagini de Facebook, mai multe organizații făcând apel la oameni să iasă în stradă. Principala nemulțumire a oamenilor este legată de modificarea legilor justiției.
„Fac un apel către toți românii cărora le pasă de România, care au capacitatea să înțeleagă că actuala putere este nocivă pentru România, să nu fie pasivi, să se manifeste, să-și exprime punctul de vedere, să iasă alături de noi la manfestații publice pentru a face să înțeleagă acești domni că dacă au majoritate parlamentară conjuncturală nu pot să-și permită să facă ce vor. Ei trebuie să respecte dorința cetățenilor”, a declarat Ludovic Orban.
„Am răspuns apelului societății civile de a fi alături de ei într-un moment dramatic pentru România care necesită responsabilitate și unitate din partea oamenilor care vor binele României. Mâine se împlinește un an de când această coaliție de guvernare a ajuns la putere și într-un an a distrus speranțele a milioane de români, au distrus creșterea economic. Și au destabilizat instituțiile statului una câte una. Cred că e un mesaj extrem de important, opoziția din Parlament, oamenii din stradă sunt dispuși să facă front comun în acest demers de salvare a României și a românilor de bună credință”, a declarat Raluca Turcan, vicepreședintele PNL.
„Suntem solidari cu mesajele cetățenilor. Organizațiile civice ne-au invitat la conferința de presă de azi. E un mesaj de unitate și solidaritate cu organizațiile civice. Protestul nu e al cuiva să îl iei și să pleci acasă cu el. Protestul acesta este materializarea revoltei societății față de ceea ce înseamnă confiscarea statului și distrugerea instituțiilor”, a spus liderul USR, Dan Barna, întrebat cum comentează acuzațiile conform cărora politicienii confiscă protestele.
Oamenii prezenți în piață sunt nemulțumiți de modificările aduse legilor justiției în comisia parlamentară.
„Mă nemulțumesc legile justitiei, pentru că sunt niște legi prin care vor să puna control. E afectată independența justiției. Nu mă mira că nu nu ascultă, având în vedere ce oameni sunt în Parlament. Sunt niste clanuri care au pus mâna pe putere. Țara a fost mereu experimentul intereselor”, susține Ioan.
„Am venit pentru că așa cum spune sloganul: ei cu hoții, noi cu toții. Susținem independența justiției. Noi încercăm să îi convingem că trebuie să dea înapoi, că justiția trebuie să rămână independetă și nu înregimentată politic. Mă nemulțumește îndrăzneala lor de a schimba legile justiției”, spune Ana.
„Sunt aici din cauza legilor justiției. Nu mă intrebați dacă am citit sau nu, pentru că nu știu așa bine. Nu sunt jurist, absolvent de drept. Îmi dau seama în mare despre ce e vorba. PSD nu e un personaj de încredere în politica românească. Sunt urmașii comuniștilor. Ei nu ne iau în seamă, altfel nu mergeau pe ideea lor”, spune Gabriela.
Circulația rutieră este restricționată pe Șoseaua Kiseleff, de la Arcul de Triumf spre Piața Victoriei, pe Bulevardul Aviatorilor, de la Piața Charles de Gaulle spre Piața Victoriei, și pe strada Paris.
Oamenii protestează și în alte orașe din țară
Peste 2.000 de protestatari au ieșit, duminică, în stradă, la Sibiu, să strige împotriva Guvernului, sub sloganul „România fără PSD”. Alți aproximativ 500 de protestatari au pornit într-un marș, la Timișoara, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Protestatarii s-au adunat, duminică seara, în Piața Unirii, din Sibiu, aducând cu ei steaguri tricolore și vuvuzele. De asemenea, au adus litere mari, confecționate din zăpadă artificială, astfel că au scris pe treptele magazinului din Piața Unirii „România fără PSD”.
Aproape de ora 20, protestatarii au pornit în marș pe mai multe străzi din Sibiu, scandând împotriva Guvernului. Oamenii cer retragerea legilor justiției și alegeri anticipate.
Protestul este unul organizat, având avizul Primăriei Sibiu, pentru a se desfășura pe traseul Piața Unirii – Calea Dumbrăvii – bulevardul Mihai Viteazu – Piața Rahovei și retur.
Aproximativ 500 de persoane protesteaza, duminică seara, și în centrul Timișoarei față de modificările legilor justiției.
Manifestanții s-au adunat, în jurul orei 19.00, în Piața Operei, însă au fost nevoiți să scandeze împotriva Guvernului în timp ce pe scena amplasată în aceeași locație avea loc un spectacol de colinde.
Unii dintre protestatari au început să danseze, cântand „Ciuma roșie, PSD” și „Dragnea la închisoare”.
Pentru că spectacolul nu se terminase, protestatarii au pornit într-un marș prin centrul Timișoarei, strigând „Crăciun fără hoți” sau „București, luptă București”.
Manifestanții s-au oprit în fața Catedralei mitropolitane, unde au ținut un moment de reculegere în memoria Regelui Mihai I.
Protest zgomotos și la Cluj-Napoca, unde peste 1.000 de oameni cer, duminică, alegeri anticipate și retragerea legilor justiției, ei bătând cu linguri în oale aduse de acasă „ca să se audă până la București”. Și la Iași, Bistrița și Galați sunt proteste, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Protestatarii s-au adunat în jurul orei 18 pe Bulevardul Eroilor și au scandat „Jos PSD”, „Afară cu PSD din țară”, „Justiție nu corupție”, „PSD ciuma roșie”.
Ei au avut bannere cu mesaje precum „Cluj toți în stradă pentru justiție”, „Dragnea și ai lui, trădătorii neamului”, „Anticipate”, „Stop legile justiției”.
Cei prezenți au început să bată cu linguri în oale pe care le-au adus de acasă „ca să se audă până la București” iar unul dintre protestatari a citit dintr-un discurs al Regelui Mihai rostit la Radio Europa Liberă.
După aproape o oră, protestatarii au pornit în marș spre cel mai mare cartier al municipiului Cluj-Napoca, Mănăștur, blocând traficul pe strada Memorandumului.
La protestul de la Cluj-Napoca participă și senatorul USR, Mihai Goțiu, alături de deputatul Emanuel Ungureanu.
La Iași, sunt peste 200 de oameni la protest, unul dintre cei care participă aducând cu el fotografii pe care a scris porunci pentru PSD, aidoma celor „10 porunci”, dar construite pe porunca a opta, „Să nu furi”.
„Le-am adus pentru Coaliția ALDE și PSD, pentru a le face clar că deasupra oricărui factor politic sau civic pe care ei le-ar putea înlătura există un Dumnezeu care nu tolerează hoția”, a spus Ștefan, care și-a numit fotografiile „8 întrebări pentru ALDE și PSD, despre a 8-a poruncă a lui Dumnezeu”.
La protestul de la Iași participă și deputatul USR, Cosette Chichirău.
La Bistrița, sunt peste 100 de oameni la un protest împotriva Guvernului.
Protestatarii cântă Imnul României și scandează „România, trezește-te!”
La Galați, protestatarii au venit în centrul orașului cu un steag imens al Uniunii Europene, care a fost plimbat prin mai multe țări de organizatorii manifestațiilor. Sunt peste 100 de oameni care cer retragerea legilor justiției la protesttul din Galați.