Aproape 15.000 de gospodării, amenințate de revărsarea apelor Dunării

Publicat: 09 04. 2013, 18:32
Actualizat: 03 07. 2013, 21:37

Aproape 15.000 de gospodării, majoritatea din județe aflate pe cursul Dunării, sunt în pericol să fie inundate, în zilele următoare, în cazul ieșirii fluviului din matcă, au anunțat, marți, reprezentanți ai autorităților locale, la o videoconferință cu prefecții, desfășurată la sediul MAI.

Cel mai expus din acest punct de vedere este județul Călărași, unde, potrivit prefectului George Iacob, sunt în pericol nu mai puțin de 13.000 de locuințe.

În același timp, în județul Brăila, există riscul ca 1.311 gospodării să fie inundate, în județul Constanța sunt în pericol peste 200 de gospodării, iar în Ialomița, 156, potrivit prefecților.

În calea apelor se mai află, spun autoritățile locale, șantierul naval din Galați și mai multe drumuri județene, ferme piscicole, pășuni și terenuri agricole.

La aceeași videoconferință, ministrul delegat pentru Ape și Păduri, Lucia Varga, a cerut prefecților să anunțe imediat în cazul în care nu reușesc să facă față anumitor situiații și să monitorizeze permanent calitatea apei potabile, în condițiile în care inundațiile vor afecta inclusiv apa fântânilor.

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI) Anghel Andreescu a precizat că instituția pe care o reprezintă are pregătite inclusiv elicoptere, pentru intervenții de salvare a oamenilor aflați în dificultate.

Andreescu a solicitat reprezentanților structurilor ministerului să ia toate măsurile de prevenire și intervenție, inclusiv, dacă va fi nevoie, de evacuare a populației din zone inundate. În plus, referindu-se la experiența din anii trecuți, secretarul de stat a cerut, ca în cazul unor evacuări, să fie dispuse măsuri pentru a preveni furturile din locuințele abandonate.

Dunărea se află, pe sectorul aval Porțile de Fier – Zimnicea (sector îndiguit aval Gruia) din județele Mehedinți, Dolj, Olt și Teleorman, sub cod portocaliu de inundații, potrivit unei avertizări emise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA).

De asemenea, potrivit INHGA, se menține codul galben pe tot sectorul românesc al Dunării aval Porțile de Fier (sector îndiguit aval Gruia) și pe brațele Dunării – județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Brăila, Galați, Constanța și Tulcea.