Aproape 980 de angajați ai TVR vor fi concediați în urma procesului de restructurare
Consiliul de Administrație al TVR a adoptat, marți, Programul de redresare economică a televiziunii publice, care prevede și modificarea organigramei Televiziunii Române și reducerea personalului la 2.340, fapt care implică concedierea a aproape 980 de angajați.
Claudiu Săftoiu, președintele-director general al Societății Române de Televiziune, a declarat pentru MEDIAFAX că, în ședința de marți, Consiliul de Administrație a adoptat, cu 10 voturi din 13, Programul de redresare economică a televiziunii publice.
„Documentul va fi înaintat către Ministerul de Finanțe, pentru ca Ministerul de Finanțe să producă un memorandum care va fi introdus pe ordinea de zi a ședinței Guvernului de sâmbătă (1 septembrie, n.r.), memorandum al cărui conținut reprezintă eșalonarea datoriilor la stat ale SRTv pe șapte ani. Aceasta este o condiție esențială pentru implementarea planului de restructurare din TVR, care cuprinde, printre altele, modificări de organigramă, de grilă, restrângerea drastică a activității Televiziunii Române, fără să impieteze însă asupra calității programelor. Iar o măsură obligatorie care trebuie luată este reducerea personalului din TVR la 2.340 de angajați, potrivit noii organigrame”, a declarat Claudiu Săftoiu.
El a precizat că acest lucru înseamnă „declanșarea procesului de concediere colectivă”, potrivit Contractului Colectiv de Muncă aprobat la nivelul Societății Române de Televiziune.
Totodată, Săftoiu a spus că, în urma procesului de restructurare, urmează să fie concediați aproximativ 980 de angajați ai TVR.
Claudiu Săftoiu a mai spus că le mulțumește membrilor Consiliului de Administrație pentru „acest act de responsabilitate și curaj”. „Este cea mai grea zi din viața unui Consiliu de Administrație al TVR din ultimii 20 de ani, pentru că ce va urma va fi și dureros și frustrant, dar este absolut obligatoriu pentru salvarea TVR”, a spus Săftoiu.
El a remarcat faptul că actualul CA a avut „sprijinul deschis” al Guvernului României pentru redresarea SRTv, în condițiile în care a pus pe masă un plan de măsuri care să ducă la restructurarea din temelii a Televiziunii Române. „Personal, mă angajez să duc la îndeplinire această misiune”, a mai spus Săftoiu.
Pe de altă parte, reprezentanții TVR au transmis un comunicat de presă, potrivit căruia restructurarea TVR a intrat „în linie dreaptă”.
Potrivit comunicatului, la ședința de marți a CA au fost prezenți: Claudiu Săftoiu, Anne Jugănaru, Cristian Nițulescu, Lucia Hossu Longin, Irina Radu, Nicoleta Nicolicea, Raico Cornea, Nagy Zoltan Levente, Romina Gabriela Surugiu, Gabriel Tufeanu, Valentin Nicolau, Sorin Burtea, în timp ce Claudiu Brînzan a delegat votul.
Programul de redresare economică, cu modificările și completările agreate cu ocazia dezbaterilor, a întrunit, alături de cele 10 voturi de susținere, două voturi împotrivă și o abținere, se spune în comunicat.
Potrivit aceluiași comunicat, Hotărârea de marți a CA, nota de fundamentare a acesteia, precum și Programul în forma adoptată urmează să fie trimise marți, spre informare, celor două camere ale Parlamentului, respectiv către Ministerul Finanțelor Publice, în vederea înscrierii documentului pe ordinea de zi a sedinței de Guvern de sâmbătă, 1 septembrie, condiție esențială pentru eșalonarea pe șapte ani a plății datoriilor fiscale ale SRTv.
Proiectul Programului de redresare economică a TVR a fost elaborat cu respectarea dispozițiilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 33/2012, emisă în contextul situației financiare critice a Societății Române de Televiziune.
„Programul – redactat în temeiul Raportului aprobat prin Hotărârea CA nr. 106/2012, cu luarea în considerare a sugestiilor primite în perioada 10 – 25 august – a fost supus consultării interne, în spiritul transparenței decizionale. Observațiile primite au fost transmise Consiliului de Administrație, amendamentele, respectiv propunerile pretabile a fi cuprinse în măsuri ulterioare fiind introduse pe Ordinea de zi și dezbătute în cadrul ședinței”, se mai spune în comunicatul TVR.
Potrivit aceluiași comunicat, măsurile incluse în Programul de redresare economică „izvorăsc din necesitatea armonizării ofertei editoriale și a resurselor utilizate cu veniturile lunare ale SRTv”. „Pe cale de consecință, principalele obiective ale Programului sunt repoziționarea politicii editoriale și valorificarea producțiilor difuzate pe canalele prevăzute în legea privind organizarea și funcționarea societății, adaptarea utilizării resurselor umane și materiale la constrângerile majore actuale și refacerea echilibrului financiar și organizațional”, se mai spune în comunicat.
TVR are în momentul de față o pierdere cumulată de 145.618.779,33 de euro, iar perioada necesară pentru a plăti această datorie este estimată la 7,5 ani, după cum a declarat Claudiu Săftoiu, într-un interviu acordat agenției MEDIAFAX în 10 august și publicat în data de 11 august.
Conducerea Societății Române de Televiziune a trebuit să elaboreze o strategie de restructurare a Televiziunii Române, după ce, pe 27 iunie, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență (OUG) potrivit căreia Consiliul de Administrație al TVR trebuie să aprobe, în termen de 45 zile (de la publicarea în MO a OUG, n.r), un program de redresare economică, cu restructurări economice, de personal și plata datoriilor fiscale în șase luni. După acest interval, CA al TVR trebuie să prezinte rezultatele Parlamentului, conform respectivei ordonanțe a Guvernului.
Pe 10 august, CA al TVR a adoptat raportul grupului de lucru care stă la baza Programului de redresare economică a Televiziunii Române, care prevede că TVR Info și TVR Cultural trebuie să își înceteze emisia, iar misiunea TVR Cultural va fi preluată de TVR 2 (care se va redenumi TVR 2 Cultural ) și de TVR 3.
TVR Info și-a suspendat emisia pe 15 august, la ora 23.59. Pe de altă parte, conducerea TVR nu a anunțat momentul în care TVR Cultural își va suspenda emisia.
De asemenea, reprezentanții administrației TVR au informat, în 23 august, membrii Adunării Generale a Sindicatului pentru Unitatea Salariaților din Televiziunea Română (SPUSTV) că, în urma procesului de restructurare, vor recurge la concedieri colective, iar prevederile actualului Contract Colectiv de Muncă vor fi respectate. În prezent, Televiziunea Română are circa 3.400 de angajați.