Aproape jumătate dintre bucureșteni trebuie să meargă la urne pentru a valida referendumul pe tema eutanasierii câinilor fără stăpân
Aproape 900 de mii de bucureșteni trebuie să participe la referendumul convocat pentru 6 octombrie în Capitală, pe tema eutanasierii câinilor fără stăpân, astfel încât scrutinul să fie validat, în condițiile în care în ultimii patru ani, doar la prezidențiale a fost prezență la urne puțin peste 50%.
Conform prevederilor Legii referendumului, pentru validarea consultării populare este necesară prezența a peste 50% din bucureștenii cu drept de vot.
Validarea referendumului din 6 octombrie, convocat prin votul Consiliul General al Municipiului București, depinde de participarea a „cel puțin jumătate plus unu din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente”.
Conform datelor Biroului Electoral Central de la ultimele alegeri, numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente la nivelul Capitalei este de 1.787.918. Prin urmare, pentru validarea scrutinului, la urne trebuie să se prezinte în 6 octombrie aproape 900.000 de persoane.
Prezența la urne în ultimii ani, la nivelul Capitalei, a fost în mod constant sub pragul de 50%. Astfel, alegerile parlamentare din 2012 au adus la urne 39,36% din bucureșteni, în vreme ce alegerile locale din același an au beneficiat de o prezență de 44,26%.
La prezidențialele din 2009 au venit la vot în București, în primul tur, 50,09% din alegători, în timp ce la referendumul organizat concomitent cu scrutinul pentru funcția supremă în stat au ajuns 46,02% din bucureșteni.
Al doilea tur al alegerilor prezidențiale a adus la urne mai mult de jumătate din alegătorii Capitalei, respectiv 54,9%.
La europarlamentarele din 2009 au venit la vot doar 15,92% din votanții din București, în vreme ce la parlamentarele din 2008 – 30,37%, iar la locale – 31,47%.
CGMB a convocat, vineri, referendumul local pentru 6 octombrie, bucureștenii urmând să răspundă cu „da” sau „nu” întrebării: „Sunteți de acord cu eutanasierea câinilor fără deținător capturați pe domeniul public al Municipiului București și neadoptați în termenul prevăzut de lege?”.
Pentru scrutin au fost alocați șase milioane lei.