Aproape un sfert dintre tinerii români nu au loc de muncă. Topul județelor cu cei mai mulți șomeri
Șomajul în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 24 ani variază de la peste 36% în regiunea Centru la 11,9% în Nord-Est, media pe țară fiind de 23,7%, în timp ce zona București-Ilfov figurează cu o cotă de 22,2%, potrivit datelor prezentate miercuri de Eurostat.
Cel mai ridicat șomaj în rândul tinerilor, de 36,3%, se găsește în regiunea Centru – județele Alba, Mureș, Sibiu, Brașov, Harghita și Covasna.
La polul opus se află zona de dezvoltare Nord-Est – Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău și Vaslui – cu un șomaj de numai 11,9% în rândul tinerilor.
București-Ilfov, cea mai dezvoltată regiune economică a României, are un șomaj în rândul tinerilor de 22,2%, ușor sub media națională.
În regiunea Muntenia Sud – județele Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Teleorman – indicatorul se plasează la 32,9%. Regiunea Sud-Est – Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea – figurează cu o rată de 30,7%, iar zona Nord-Vest – Cluj, Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Bihor, Bistrița-Năsăud – apare cu o rată de 20,9%.
Regiunea de dezvoltare Vest – județele Arad, Hunedoara, Timiș și Caraș-Severin – înregistrează o rată a șomajului de 20,3%, iar zona Sud-Vest Oltenia – Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea – apare cu o rată de 19,2%.
Rata națională a șomajului în rândul tinerilor, de 23,7%, este ușor peste media UE, de 21,4%. În Europa Centrală și de Est, Polonia înregistrează un nivel de 25,8%, Ungaria 26,1%, Bulgaria 26,6%, Cehia 18%, Slovacia 33%, Slovenia 15,7%, Croația 36,1%, iar în țările baltice în jur de 30%.
Germania și Olanda figurează cu rate foarte scăzute ale șomajului în rândul tinerilor, de circa 8%.
Datele Eurostat se referă la anul 2011.
Rata generală a șomajului din economia românească a fost în anul 2011 cu mult sub media UE, de 7,4% față de 9,6%. Potrivit Eurostat, cei mai puțini șomeri raportat la populația activă se regăsesc în regiunea Nord-Est, în timp ce zona București-Ilfov figurează cu 5,4%, iar cel mai ridicat șomaj se înregistrează în Centru (11,1%).
Zona București-Ilfov are una dintre cele mai reduse rate a șomajului pe termen lung din UE, de 5,3%, Capitala fiind întrecută la acest capitol numai de regiunea Insulelor Ã…land din Finlanda, cu 4%, față de o medie UE de 43,1%.
Șomajul pe termen lung reprezintă procentajul șomerilor care nu au loc de muncă de peste 12 luni.
La nivel național, România se plasează aproape de media UE, cu un șomaj pe termen lung de 41,9%. Pe regiuni, indicatorul variază de la 42,2% în Muntenia Sud la 50,1% în Sud-Est.
Cele mai ridicate rate ale șomajului pe termen lung din UE se regăsesc în teritoriile off-shore franceze Guadalupe (82,1%), Guyana (77,6%) și Martinica (76,8%), potrivit datelor prezentate miercuri de Eurostat.
Șomajul a crescut în UE și în zona euro la cote istorice în luna mai, de 10,3%, respectiv 11,1%, pe fondul crizei datoriilor de stat, cu o economie în pragul recesiunii.
România se află în jumătatea inferioară a clasamentului, cu un șomaj de 7,7%, încadrată de Finlanda (7,6%) și Danemarca (7,8%).
Cele mai grave situații se găsesc în Spania, cu un șomaj general de peste 24%, și Grecia – aproape 22%.