Aproximativ 200 de sute de migranți, inclusiv copii, s-au adunat joi la granița Serbiei cu Ungaria pentru a cere intrarea în Uniunea Europeană.
Înfășurați în pături și saci de dormit, mulți migranți erau întinși sau stăteau pe pământ, ținându-și obiectele personale aproape.
Zeci de copii au strigat „Deschide frontierele!” în timp ce unele dintre bannerele migranților exclamă „suntem refugiați, nu criminali” sau „fugim de război, nu de foame”. Trecerea de frontieră a fost închisă traficului.
In Photos: About a hundred migrants are peacefully protesting or waiting, stuck between Serbia and Hungary. The situation arose after Hungarian security staff fired warning shots to force back migrants trying to cross elsewhere on the border with Serbia. https://t.co/m4agheXH4f pic.twitter.com/9xfIY5ZLdZ
— Radio Free Europe/Radio Liberty (@RFERL) February 7, 2020
Televiziunea de stat sârbă a declarat că grupul a fost transferat în centrele de azil la începutul zilei de vineri, iar trecerea de frontieră a fost redeschisă la scurt timp.
Există câteva mii de migranți, care fug de război și sărăcie din țările lor, blocați în Balcani, în timp ce încearcă să se deplaseze în țările mai prospere din Europa de Vest.
Majoritatea migranților din Serbia petrec luni de zile în lagărele de stat și încearcă să treacă granițele de mai multe ori. Ei se bazează adesea pe persoane de contrabandă pentru a-i ajuta să treacă în Ungaria sau într-un alt stat membru al UE, Croația.
Majoritatea migranților provin din țări precum Siria, Irak sau Afganistan. Sute de mii au trecut prin Balcani în 2015-2016, când aproximativ un milion de oameni au intrat în Europa.
Ungaria a raportat tentativa de intrare ilegală de către migranți.
Un agent de pază ungar a tras trei focuri de avertizare atunci când câteva zeci de migranți au încercat să intre în Ungaria la sfârșitul lunii trecute.
Între timp, schimbările restrictive din ultimii ani în legile Ungariei privind azilul și migrația au făcut aproape imposibil ca solicitanții de azil care își prezintă cererile la frontiera cu Serbia să obțină protecție în Ungaria.
În 2018, Ungaria a aprobat 367 de solicitări de azil sau protecție similară, potrivit euronews.com.
Viktor Orban a făcut campanie anti-migrație în timpul alegerilor din 2018, fiind reales pentru un al treilea mandat consecutiv.
Sursă FOTO: Twitter/ Balkan Insight