Prima pagină » Știri » Aproximativ 2.500 de POLIȚIȘTI de proximitate vor învăța LIMBA și CULTURA ROMANI

Aproximativ 2.500 de POLIȚIȘTI de proximitate vor învăța LIMBA și CULTURA ROMANI

Aproximativ 2.500 de POLIȚIȘTI de proximitate vor învăța LIMBA și CULTURA ROMANI
Aproximativ 2.500 de polițiști de proximitate vor învăța, la Centrul de pregătire de la Slatina, limba și cultura romani, după ce Poliția Română a decis să dezvolte conceptul de poliție de proximitate și în mediul rural, în special în comunitățile de romi.

Aproximativ 2.500 de polițiști de proximitate vor învăța, la Centrul de pregătire de la Slatina, limba și cultura romani, după ce Poliția Română a decis să dezvolte conceptul de poliție de proximitate și în mediul rural, în special  în comunitățile de romi.

Direcția de Ordine Publică din cadrul Poliției Române implementează, la nivel național, în parteneriat cu Universitatea din Geneva și Academia de Poliție din Savatan, proiectul „Promovarea conceptului de poliție de proximitate în zonele rurale, îndeosebi în comunitățile de romi și alte comunități defavorizate socio-economic”.

Proiectul are ca obiective prevenirea infracționalității și creșterea sentimentului de siguranță publică pentru locuitorii de la sate și comune.

Proiectul va fi sprijinit de echipe de specialiști din Elveția, care, pe lângă sprijinul financiar, vor asigura expertiza necesară derulării proiectului. Contribuția partenerilor străini se ridică la aproape două milioane de franci elvețieni.

Adjunctul șefului Direcției de Ordine Publică din cadrul Poliției Române, comisarul șef Mihai Pruteanu, a declarat, marți, că 2.500 de polițiști din mediul rural vor beneficia de cursuri de instruire în domeniu poliției de proximitate, pentru a putea astfel să aibă un dialog eficient cu persoanele care fac parte din comunitățile cărora li se adresează.

În acest sens, pe lângă cursurile de engleză și franceză pe le susțin la Centrul de Pregătire al Agenților de Poliție „Nicolae Golescu” din Slatina, vor urma și un curs în cadrul căruia vor trebui să învețe limba și cultura persoanelor care trăiesc în comunitățile de romi.

„Prin apropierea polițiștilor de aceste comunități se urmărește cunoașterea cauzelor care pot genera criminalitate, abordarea acestora, precum și rezolvarea sau îndepărtarea lor. Până acum am identificat 97 de comune cu populații importante de romi. De exemplu, la Bărbulești, județul Ialomița, trăiesc peste 7.000 de romi”, a spus comisarul șef Mihai Pruteanu.

În anul 2003 a fost încheiat, la Berna, un acord între Guvernul României și cel al Elveției, cu scopul de a implementa conceptul de poliție de proximitate. Proiectul a fost inițial unul pilot, implementat în anul 2000 în mediul urban din două județe și, datorită succesului înregistrat, a fost introdus, progresiv, la nivelul întregii țări, astfel că, în prezent, există polițiști de proximitate în toate orașele din România.

Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate armele subordonate acestuia, în special Poliția ... vezi toate articolele
Autor

Citește și