Aproximativ 300 de persoane au protestat în București față de despăduririle abuzive. „Toate partidele ne-au tăiat pădurile”

Publicat: 16/05/2015, 19:30

După ce sâmbăta trecută mii de persoane au protestat în 26 de orașe din țară, dar și în diaspora, față de despăduririle abuzive, manifestațiile au continuat și astăzi la București și în alte câteva orașe din țară, numărul participanțiilor fiind însă semnificativ mai mic. Aceștia au scandat împotriva partidelor politice care au permis abuzurile și împotriva jandarmilor, dar și-au amintit și de protestele de la Chișinău față de care și-au exprimat solidaritatea, precum și de problemele de la Institutul Cantacuzino.

gândul a transmis LIVE TEXT

UPDATE 19:15 Protestul s-a încheiat dupa aproximativ 2 ore, organizatorii mulțumindu-le celor prezenți pentru participare.

UPDATE 18:41 Protestatarii și-au exprimat solidaritatea față de oamenii care au ieșit în strada la Chișinău, unde peste 25.000 de persoane s-au reunit sâmbătă în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău să ceară unirea Republicii Moldova cu România, la 203 ani de la anexarea Basarabiei de către Rusia. „Chișinău și București două inimi românești”. De asemenea, protestatarii au amintit și de problemele de la Institutul Cantacuzino.

UPDATE 16:18 Protestatarii din Piața Universității scandează și împotriva jandarmilor: „Indignați, nu intimidați”. Prin intermediul unei portavoci se anunță că orice amendă dată astăzi poate fi contestată. „Dacă se dă vreo amendă azi, data viitoare trecem și pe la MAI”. Se strigă „România, stat polițienesc”.

UPDATE 17:53 Aproximativ 300 de bucureșteni protestează față de despăduririle abuzive, în Piața Universității, scandând „Pădurea noastră nu e marfa noastră”, „Toate partidele ne-au tăiat pădurile”, „Codrul verde nu ne mai vede” și „Nu cedăm, pădurea o salvăm”. Protestatarii au pancarte pe care scrie „Stop exportului de lemn”, „Nu corporația face legislația”, „Stop defrișării, stop legislației permisive”.

UPDATE 17:27 Peste 150 de persoane protestează, sâmbătă, la Cluj-Napoca și Timișoara, față de defrișarea pădurilor, manifestări similare fiind programate și în alte orașe din țară, potrivit Mediafax. Deși pe rețelele de socializare și-au anunțat prezența la protest peste 1.000 de persoane, vremea nefavorabilă, dar probabil și alte evenimente organizate în oraș au făcut ca prezența la miting să fie scăzută.

Participanții la protest au afișat pancarte, cu mesaje inscripționate precum „Hoția nu-i modernizare”, „Opriți defișările pădurilor din România” sau „Dă, Doamne, ploaie să ne crească codru mare”.

La Timișoara s-au adunat aproximativ 50 de persoane, care protestează, de asemenea, față de defrișările ilegale ale pădurilor, în fața Operei Române din Piața Victoriei.

Protestatarii, echipați cu pancarte, dar fără să scandeze, vor pleca în marș până în fața Palatului Administrativ, care găzduiește Consiliul Județean și Prefectura Timiș, deși au primit autorizație de la primărie doar pentru o manifestare în fața Palatului Administrativ. Unul dintre participanții la miting este îmbrăcat cu haine lungi, negre, având o coasă asupra sa, și reprezentând „moartea”.


„Am început în 9 mai și continuăm lupta”, au scris organizatorii pe pagina de Facebook a evenimentului. „Politicienii ne-au aruncat în față fraze lustruite. Noi nu mai credem în vorbele lor și ieșim în stradă până vom vedea fapte. Vrem să salvăm pădurea de la dispariție. Ne revoltă despăduririle abuzive și faptul că replantările sunt cel mult simbolice. Dacă se continuă în acest ritm, în câțiva ani vom rămâne fără păduri. Pregătim un eveniment special pentru Ziua Internațională a Mediului, 5 iunie, dar până atunci cei ce ne conduc trebuie să ne vadă în stradă, să nu uite că existăm și că nu mai răbdăm”, se mai precizează pe rețeaua de socializare.

În plus, proteste s-au anunțat și la Brașov, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Sebeș, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Târgu Mureș și Timișoara. De asemenea, românii din Londra, Madrid, Montreal și Strasbourg vor ieși și ei în stradă, în semn de solidaritate.

Sâmbăta trecută, pe 9 mai, au avut loc proteste în 26 de orașe din țară, dar și în diaspora, față de tăierile abuzive de păduri. Aproape trei mii de manifestanți s-au strâns în Piața Charles de Gaulle, din București, și au plecat în marș către Palatul Victoria, Cotroceni, până în fața Ministerului Mediului, pe parcurs manifestanții ajungând să numere în jur de 5.000.

FOTO: gandul.info

Organizatorii, printre care și comunitatea „Uniți Salvăm”, au susținut că protestul a fost unul apolitic, dar că a fost determinat și de decizia președintelui Klaus Iohannis de a întoarce în Parlament Codul Silvic, folosind, potrivit organizatorilor, argumente de lobby ale companiei austriece Schweighofer Holzindustrie. Aceasta este prezentă în România din 2003 și deține două fabrici de procesare a lemnului la Sebeș și la Rădăuți. Compania este unul dintre cei mai mari jucători de pe piața lemnului din țara noastră și a devenit ținta organizațiilor civile care se opun tăierilor pădurilor, fiind acuzată că primește la fabrici lemn tăiat ilegal din parcuri naționale. Compania susține însă, că tăierea copacilor se face cu respectarea legii și a respins acuzațiile.

FOTO: gandul.info

La protestele de weekendul trecut, manifestanții au cerut protejarea pădurilor și încetarea defrișărilor, acuzând companiile străine din industria lemnului că profită de pe urma pădurilor pe care autoritățile nu le protejează. Ei au solicitat un Cod Silvic care să protejeze în mod real pădurea, nu precum cel care a fost adoptat de Parlament.

Tototdată, manifestanții au cerut ca pragul de 30% impus companiilor din industria lemnului la achiziția și procesarea de cherestea din fondul forestier al României să rămână așa cum l-a cerut Parlamentul în lege, lucru contestat de președintele Klaus Iohannis, care a refuzat să promulge legea.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Drumuri blocate, întârzieri pe calea ferată și aeroporturi, după ce vortexul polar a pus stăpânire...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
2024: Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h? Se suspendă permisul?
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Informația dimineții despre Corina Chiriac. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
Exclusiv. Iubita lui Bromania, iritată în plină stradă. Cum a fost surprinsă Fabiola
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Dan Ciotoi suflă și în iaurt după ce s-a vindecat de cancer. Ce regim strict...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
„Stocarea cuantică” este mai aproape de realitate după ce oamenii de știință au rezolvat o...