Aproximativ 3.000 de persoane la Alba Iulia, unde s-a scandat „Basarabia e România” și „Colectiv”
Manifestările au început în jurul orei 9.00 cu ceremoniile solemne de depuneri de coroane la statuile lui Ion I. C. Brătianu și Iuliu Maniu din centrul municipiului Alba Iulia, unde au fost prezente câteva sute de persoane, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Ulterior, au avut loc depuneri de coroane și la statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul, dar și la busturile Regelui Ferdinand și al Reginei Maria din fața Catedralei Reîntregirii, numărul participanților ajungând la aproximativ 3.000.
Manifestările din fața statuii lui Mihai Viteazul au fost marcate de scandări ale unui grup de tineri care au strigat mesaje precum „Basarabia e România”, „Basarabia e pământ românesc”, dar și „Colectiv”. Ei aveau eșarfe în culorile drapelului național și steaguri tricolore.
Printre cei prezenți la Alba Iulia se numără ministrul Dezvoltării și Administrației, vicepremierul Vasile Dâncu, ministrul Telecomunicațiilor, Marius Bostan, liderul PNL, Teodor Atanasiu, europarlamentarul PSD Victor Negrescu, precum și parlamentari și reprezentanți ai autorităților locale și județene.
De la ora 11.15 are loc primirea soliilor din Cetățile de Scaun în Sala Unirii, un ceremonial simbolic organizat în fiecare an la Alba Iulia, iar de la ora 12.00, în Catedrala Reîntregirii, va fi oficiată slujba Te Deum de către un sobor de preoți în frunte cu IPS Irineu, arhiepiscopul de Alba Iulia.
Manifestările de la Alba Iulia cuprind și o paradă militară cu peste 1.200 de militari și tehnică de luptă.
Astfel, parada va fi constituită dintr-un detașament de onoare format din peste 1.200 de militari, cu 60 de mijloace tehnice, inclusiv aeriene, din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Administrației și Internelor și Serviciul Român de Informații. În dispozitivul de defilare, din partea Ministerului Apărării Naționale vor lua parte militari de la Divizia 4 Infanterie „Gemina”, Batalionului 136 Geniu „Apulum”, de la Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, de la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu” și de la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul”. Efectivele Ministerului Afacerilor Interne vor fi formate din angajați ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Alba, Inspectoratului Județean de Jandarmi Alba și elevi ai Școlii de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” din Cluj-Napoca.
În finalul paradei mai multe elicoptere și avioane din dotarea Armatei Române vor survola zona.
Parada este programată să înceapă la ora 13.00 și se va desfășura pe Bulevardul 1 Decembrie din Alba Iulia.
Autoritățile din Alba Iulia au pregătit și în acest an o masă populară pentru cei care vor participa la manifestările dedicate Zilei Naționale. Potrivit organizatorilor, au fost pregătite peste 6.000 de porții de friptură, dar și aproape 800 de litri de vin.
Mâncarea a fost gătită în bucătăria unui hotel din Alba Iulia și va fi distribuită prin mai multe bucătării de campanie amplasate în șanțurile Cetății Alba Carolina.
Totodată, este programat să aibă loc și un spectacol de muzică populară în aer liber intitulat „Cânt și suflet românesc”, dar și un concert Voltaj – „Din toată inima pentru România”.
În acest an, Consiliul Local Alba Iulia a decis, în urma unei solicitări primite din partea unor membri ai societății civile, să renunțe la focurile de artificii din cauza tragediei din Colectiv. Spectacolul pirotehnic este înlocuit cu un spectacol de lasere.