Ambulanța folosită vineri seara la stadionul Dinamo, care l-a transportat pe fotbalistul Patrick Ekeng la spital, a fost inspectată de autorități, împreună cu toate ambulanțele firmei Puls, însă la momentul inspecției s-a contatat că are defibrilator funcțional, a declarat pentru MEDIAFAX secretarul de stat Raed Arafat, șeful departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Potrivit acestuia, problema este că nu se știe dacă, în noaptea meciului, ambulanța avea sau nu defibrilator, acesta putând fi adăugat ulterior, dar asta se va stabili în urma anchetei procurorilor și Poliției.
„Ambulanța care s-a folosit a fost controlată printre altele, dar starea ei reprezenta situația la 24 de ore după (eveniment), văzută de echipă. Ce s-a întâmplat pe stadion, ce avea (în dotare ambulanța) pe stadion fac obiectul altei anchete pe care o face procuratura împreună cu poliția. Noi am verificat situația generală a serviciului respectiv și respectarea legislației. Ce s-a întâmplat pe stadion face parte din altă anchetă”, a declarat Raed Arafat pentru MEDIAFAX.
Echipa din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne și specialiștii Ministerul Sănătății au finalizat controlul început sâmbătă la societatea comercială care a asigurat servicii private de ambulanță la meciul de fotbal în care a decedat Patrick Ekeng. În urma „abaterilor grave” constatate, autorizația firmei de ambulanțe private Plus a fost suspendată pentru 30 de zile.
La serviciul de ambulanță Puls, instituțiile statului au găsit mai multe nereguli grave:
– modificarea clasificării ambulanțelor, fără obținerea aprobării legale în acest sens. Singurele ambulanțe funcționale erau de tip A (destinate doar transportului pacienților), celelalte trei ambulanțe de tip B și C (destinate urgențelor) figurau ca defecte. Toate categoriile de intervenții, inclusiv cele de urgență, se făceau cu ambulanțe tip A, care erau incomplet echipate.
– au fost identificare medicamente și materiale sanitare cu termene de valabilitate depășite. Echipa de control a găsit în trusele medicilor și asistenților, inclusiv medicamente care erau expirate din luna mai 2015. Printre acestea s-au găsit și fiole de adrenalină, folosită pentru procedurile de resuscitare.
– pe ambulanțele utilizate de firma privată au fost găsite defibrilatoare cu baterii descărcate.
Potrivit investigației MAI și a Ministerul Sănătății, reprezentanții firmei nu au putut preciza persoana responsabilă cu activitatea medicală prespitalicească de la nivelul societății.
Ministerul Sănătății și Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne au anunțat că au întreprins, sâmbătă, un control la serviciul privat de ambulanță PULS care a intervenit în cazul tragicului eveniment în urma căruia fotbalistul echipei Dinamo Patrick Ekeng a decedat. În paralel, Parchetul investighează cauzele decesului, luni urmând a fi făcut și examenul medico-legal de către INML.