Raed Arafat a fost întrebat, la un dialog cu cetățenii la care a participat și comisarul european pentru sănătate, Vytenis Andriukaitis, dacă este moral faptul că în România majoritatea laboratoarelor de analize medicale, dar și multe cabinete medicale sunt private, dar au contracte cu CNAS și folosesc fonduri publice.
Secretarul de stat a precizat că, din punctul său de vedere, imoral ar fi dacă pentru serviciile prestate s-ar cere în plus și bani de la pacient.
„Ce ar fi imoral este să iei fonduri publice și după aceea să ceri și de la pacient pentru a oferi aceste servicii în privat. Acesta este un aspect pe care personal l-aș considera incorect. Asta înseamnă că este o limitare de accesare și accesul devine permis numai celor care pot să vină cu suplimentul de bani, neexistând încă la noi răspândite foarte bine asigurările private complementare de care este nevoie ca să poată să suplimenteze finanțarea sistemului medical”, a declarat Raed Arafat.
El a mai spus că atunci când se finanțează ceva trebuie să se țină cont de priorități, dar și de limitele care sunt permise, arătând că finanțarea din fondurile publice a sectorului privat trebuie făcută cu mare responsabilitate.
„Limita moralității trebuie să fie de a lucra în ambele sectoare în același timp. Pentru personalul sanitar crează o problemă foarte mare modul în care cele două sectoare interacționează și moral. Dacă vrei să lucrezi ca medic, asistent, în sectorul public dimineața și în sectorul privat după-amiază, cu aceeași sursă de finanțare și pacienții să se intersecteze între cele două sectoare fără să existe nicio reglementare, normal că nu este un aspect moral”, a adăugat secretarul de stat în MAI Raed Arafat.