Arafat: „Legea voluntariatului ar rezolva multe probleme. Sper să fie publicată în anul acesta”
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Raed Arafat, a declarat, joi, că Legea voluntariatului, inițiată de deputatul Mihai Sturzu și semnată de alți 106 parlamentari, ar rezolva multe probleme, el manifestându-și speranța ca inițiativa să fie publicată și aplicată până la sfârșitul anului.
Raed Arafat a participat, joi, în calitate de susținător al voluntariatului, la conferința de presă în care deputatul PSD Mihai Sturzu a anunțat că a depus la Senat o propunere legislativă care reglementează voluntariatul și care instituie obligația ca relația dintre voluntar și organizația gazdă să aibă la bază un contract, voluntariatul urmând a fi recunoacut ca experiență profesională.
El a precizat că SMURD, care a ajuns în acest moment să fie un serviciu de stat și care are o rată de încredere foarte mare la nivelul populației, a debutat de la un nucleu de voluntari.
Arafat a spus că, personal, a lucrat timp de opt ani ca voluntar, în condițiile în care această activitate nu beneficiază de o recunoaștere a competențelor.
„Mulți au lucrat ca voluntari în acest serviciu și au rămas cu mulțumirea că au lucrat ca voluntari, fără să aibă o recunoaștere oficială a perioadei care au petrecut-o ca voluntari. E absurd că un student, dacă merge și lucrează ca barman, poate primi o hârtie că a lucrat ca barman, dacă merge să lucreze ca voluntar undeva și ajută și câștigă și experiență într-un anumit domeniu să nu primească o hârtie care să ateste această activitate”, a spus Arafat.
El a precizat că a făcum multe activități cu voluntari și a arătat că interesul pentru această activitatea de voluntariat este foarte ridicat. „Dacă mâine la Cluj, la Sibiu sau Mureș mergem și spunem că vrem să recrutăm vonuntari, dacă spunem că vrem 60 – am văzut asta la Clusj, apar 360 de cadidați să intre voluntari pentru anul respectiv”, a spus Arafat.
El a arătat că există și a văzut atât reacții pozitive cât și negative față de această activitate de voluntariat. „Dacă voluntariatul cu SMURD a început în Mureș, pot să spun deschis că Universitatea de Medicină și Farmacie din Mureș nu a știut cum să-l cultive, însă universitățile din București, Cluj și Sibiu au încurajat studenții voliuntari prin a le da scutire la absențe, cu recuperare, permișându-le, când sunt de gardă pe mașina SMURD să recupereze absența, considerând că activitatea pe mașina SMURD este una importantă, care trebuie să fie recunoscută studentului”, a spus Raed Arafat.
Pe de altă parte, Arafat a arătat că a asitat și la situații în care studenții au primit reproșuri de la asitenții universitari, care sunt cu o generație mai mari, referitor la activitarea de voluntariat, aceștia din urmă considerând că studenții voluntari nu au știut să răspundă la examene din cauza faptului că „au pierdut timpul” desfășurând o activitate de voluntariat la SMURD.
„Eu vin și răspund: prefer pe cineva să ia nota 8 sau 9 în loc de 10, dar să fie cu adevărat voluntar și să aibă și alte activități prin care se implică în soc și să fie proactiv și să facă lucruri care îl lasă să câștige experiență”, a spus Arafat.
El a precizat că în Cluj a fost făcut un sondaj în care studenții voluntari SMURD au fost întrebați dacă această activitate de voluntariat le-a servit când au ajuns ajuns medici, majoritatea răspunzând că au avut siguranță mai mare, încredere în sine și au simțit că pot să facă ceva încă din prima zi, depășind etapa adaptării de la viața de student la cea de medic.
„Trebuie să înțelegem inclusiv la nivel de stat că voluntariatul nu e pe gratis, costă în a investi în voluntari pentru a-i devolta, costă în a învesti în voluntari pentru a-i pregăti, dar odată ce-i ai, beneficiul statului e mult mau mult decât investiția. De aceea spun că această inițiativă este una excelentă pentru că rezolvă câteva probleme foarte bine țintite”, a spus Arafat.
El a mai arătat că recunoașterea experieanței profesionale în cazul activității de voluntariat reprezintă minimul care se poate face pentru voluntar, arătând că este foarte important și ca activitatea de voluntariat să fie recunoscută la departajarea candidaților.
„E nevoie de lege ca să încurajăm, să ajutăm ca voluntariatul să fie valorificat la maxim”, a mai spus Arafat.