Arafat: Pacienții nu vor mai trebui să cumpere medicamente. Spitalele primesc finanțare suplimentară

Arafat: Pacienții nu vor mai trebui să cumpere medicamente. Spitalele primesc finanțare suplimentară
Publicat: 03/04/2013, 18:25
Actualizat: 29/07/2014, 18:01

Secretarul de stat RaedArafatspune că spitalele nu trebuie să mai oblige pacienții să cumpere medicamente și materiale sanitare, întrucât peste 50 de unități medicale din țară vor primi o finanțare suplimentară de la Ministerul Sănătății, în caz contrar suma respectivă putând fi retrasă.

RaedArafata declarat, miercuri, într-o conferință de presă, la Constanța, că Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța este unul dintre spitalele care va beneficia de o finanțare suplimentară în acest an.

„Vorbim aici de o finanțare pe tarif de caz ponderat care va crește de la 1.440 de lei la 1.800 de lei în acest an, pentru Constanța. Spitalul intră și pe programul de Anestezie-Terapie Intensivă ce aduce încă o sumă semnificativă ca și subvenție pentru cazurile critice care se tratează în Terapie Intensivă. Până acum erau subfinanțate și spitalele nu puteau să le trateze corect și trimiteau familiile, bolnavii să cumpere medicamente din afara spitalului. Intrând în acest program ne așteptăm ca spitalul să nu mai aibă nicio problemă din punct de vedere al materialelor și medicamentelor și să nu se mai trimită bolnavii să cumpere medicamente în oraș. Programul de Terapie Intensivă preia anumite cheltuieli de la spital, banii cresc și la spital cu câteva zeci de miliarde de lei vechi, la Terapie Intensivă vine suplimentar cu câteva zeci de miliarde de lei vechi. Noi relaxăm spitalul din punct de vedere financiar să poată să aibă materiale și medicamente”, a afirmat RaedArafat.

El a mai spus că își dorește ca, în două-trei luni, bolnavii să nu mai fie nevoiți să își cumpere medicamentele, iar dacă acest lucru continuă să se întâmple atunci Ministerul Sănătății va investiga cauzele și poate retrage finanțarea respectivă.

„Dacă se va continua cu cererea de medicamente și materiale de la bolnavi riscul este să se piardă finanțarea respectivă și vor fi luate măsuri destul de serioase din partea ministerului ca să vedem de ce. (…) Contractele se fac în această lună, primele sume vor veni la sfârșitul acestei luni, dar nu mă aștept să fie o soluție care brusc se întrerupe. Mă aștept ca în două-trei luni să se întrerupă și să scadă acest fenomen. O să-l monitorizăm, dacă avem reclamații cu siguranță o să venim, nu vorbesc aici de Constanța, vorbesc pe plan general”, a explicat secretarul de stat.

RaedArafata menționat că în cazul în care un medic îi cere unui bolnav un anumit medicament pe care spitalul nu îl deține trebuie întrunită o comisie medicală a unității respective care să analizeze dacă solicitarea este sau nu justificată și dacă există alternative.

„Dacă un medic consideră că un bolnav are nevoie de ceva ce nu deține spitalul, acest lucru nu se solicită familiei, pacientului, ci se solicită managerului spitalului. Managerul trebuie să găsească o soluție dacă această solicitare este justificată. Am propus inclusiv să aibă o comisie de medici care să zică dacă se justifică sau nu se justifică și există alternative. Sunt situații în care medicii, individual, cer bolnavilor un medicament deși nu este neapărat justificat și există alternative pentru medicamentul respectiv”, a mai spus RaedArafat.

Directorul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, Dan Căpățână, prezent la conferința de presă, susține că este posibil ca pacienții să nu mai fie obligați să cumpere medicamentele și crede că acest fenomen poate dispărea după punerea în aplicare a acestor programe ale Ministerului Sănătății.

„Cred că va fi posibil. Știți foarte bine și am repetat-o de mai multe ori, acest fenomen se datorează subfinanțării că nu pleacă nimeni cu medicamentele acasă. Și problema nu era la medicamentele vitale, ci la cele uzuale. Dacă medicamentele vitale pe care le acopeream din costurile proprii, care erau costuri mari, vor fi acoperite din acest program, este evident că banii aceia vor merge în zona medicamentelor uzuale. Deci, eu sunt convins că în timp acest fenomen va dispărea”, a spus managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța.

Secretarul de stat din Ministerul Sănătății a mai afirmat că nu doar la Constanța se întâmplă acest fenomen, ci în multe unități din țară.

„Sper să se reducă fenomenul, iar aici nu este singurul spital, noi avem n spitale în țară. Dacă în altele vedem că fenomenul a dispărut și într-un singur spital, care nu trebuie să fie Constanța persistă, înseamnă că acolo avem problema în spitalul respectiv. Nu e vorba de a monitoriza un spital, e vorba de a monitoriza toate spitalele care intră în acest proiect și sunt 54 de spitale în programul strategic”, a menționat RaedArafat.

El a precizat că suma alocată celor 54 de unități spitalicești, prin programul de Terapie-Intensivă, până la sfârșitul anului, este de o 1.600 miliarde de lei vechi, dar suma ar putea crește la rectificarea bugetară în funcție de necesități.

„Pentru cele 54 de spitale sumele cresc cu 200-400 de lei pe caz, apoi suma alocată pentru Terapie Intensivă și pentru celelalte programe până la sfârșitul anului ne așteptăm să ajungem la o sumă de o mie șase sute de miliarde de lei vechi, iar la rectificare putem să o creștem, să o reajustăm”, a explicatArafat.

RaedArafata făcut, miercuri, o vizită la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, unde a avut întâlniri cu conducerea unității spitalicești, dar și cu șefii de secție.

Cosmin Vãideanu, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Nuntă transformată în tragedie, în Botoșani. O femeie a decedat după ce fiica ei a...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
Mașinile interzise pe șosele. Ordinul UE pentru cei care alimentează cu motorină. Când devine lege
Schimbări în supermarketuri. Noi obligații pentru producători
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
Oana Moșneagu și Vlad Gherman, regrete după nunta de vis. Ce ar schimba dacă ar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Warren Buffett spune că ar putea rezolva „în 5 minute” una dintre marile probleme ale...