Președintele Fundației pentru SMURD, Raed Arafat, a spus că, în anii ’90, telemedicina din România din prezent era un vis îndepărtat.
„Fiind cineva care crede în Star Trek, visam să ajung. Dar în realitate, în anul ’90, acesta era un vis îndepărtat, pe care cred că nici nu îl visam. Încet-încet au început să apara indicii că putem face ceva. Pot să spun că în 2003, când am început proiectul pilot finanțat de Vodafone, de fapt am deschis o poartă pentru telemedicină. România este poate prima țară din Europa, dacă nu din lume, care este foarte bine pusă la punct și încă în dezvoltare. Aici, proiectul pilot din 2003 a fost de fapt primul click care a făcut ca acest tăvălug să pornească și să nu se mai oprească”, a declarat doctorul Raed Arafat, la conferința „Mediafax Talks about Technology for Social Change”, realizată cu sprijinul Fundației Vodafone România.
Raed Arafat a mai spus că în prezent sunt 1.200-1.400 ambulanțe de tip B care au posibilitatea de transmitere a datelor de pe teren.
„Am pornit cu 100 de mașini pentru video-transmisie și asta a dus sistemul mai aproape de sistemul spitalicesc. Am început să putem vedea imagini de la fața locului și medicii pot să coordoneze mai bine de la distanță”, a precizat Raed Arafat.
Pentru a arăta cum ajută tehnologia medicina, președintele Fundației pentru SMURD a prezentat un exercițiu făcut în direct de la Târgu Mureș, echipajul medical reușind să transmită imagini și date medicale de la fața locului în timp real.
Arafat a precizat că 85 de mașini vor fi dotate cu tehnologie și mai nouă, respectiv niște tablete cu ajutorul cărora se vor primi în spital imagini și rezultate ale analizelor medicale, înainte ca pacientul să ajungă la unitatea sanitară.
„Asta a făcut tehnologia. Dacă înainte trebuia să așteptăm un medic pentru defibrilare, acum poate să facă asta un pompier sau un asistent, coordonați de la distanță. Foarte multe stopuri cardiace au fost resuscitate în acest fel. La un accident rutier mă interesează să văd ce se întâmplă. Soluția video este extrem de importantă”, a explicat Raed Arafat.
El a mai spus că, în prezent, se lucrează la dezvoltarea a două aplicații noi, una care va permite apelarea voluntarilor din București, Sibiu, Târgu Mureș, Cluj și cea de-a doua care va permite alertarea serviciului 112 și transmiterea locului exact prin GPS.
„În cel mai scurt timp, aceste aplicații vor fi lansate public”, a precizat Arafat.