Prima pagină » Știri » Arestul Politiei Capitalei a pus un barbat in aceeasi celula cu un bolnav de COVID. Procurorii fac ancheta

Arestul Politiei Capitalei a pus un barbat in aceeasi celula cu un bolnav de COVID. Procurorii fac ancheta

Arestul Politiei Capitalei a pus un barbat in aceeasi celula cu un bolnav de COVID. Procurorii fac ancheta
Arestul Central al Capitalei, sub „lupa” procurorilor! A fost deschis dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor / Sursă FOTO: Pixabay - caracter ilustrativ

Arestul Central al Capitalei se află sub „lupa” procurorilor bucureșteni după ce un bărbat a acuzat faptul că a fost plasat într-o celulă cu un bolnav COVID-19.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 au deschis un dosar penal în urma unei plângeri. Aceștia fac cercetări referitoare la săvârşirea infracţiunii de zădărnicire a combaterii bolilor.

Arestul Central al Capitalei, sub „lupa” procurorilor!

Un bărbat a reclamat faptul că a fost închis într-o celulă din Arestul Central al Capitalei alături de un altul care era infectat cu noul COVID-19.

„La data de 25.03.2021, s-a înregistrat plângerea, formulată prin avocat, de către o persoană de sex masculin, arestată preventiv, cu privire la faptul că la Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din Bucureşti, unde a fost condus, a fost introdus într-o cameră împreună cu o altă persoană arestată preventiv, suspectată a fi infectată cu COVID-19, ulterior confirmată pozitiv cu această infecţie. Urmare a sesizării înregistrate, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 au dispus administrarea cu celeritate a probelor necesare lămuririi aspectelor sesizate”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6.

Ce riscă persoanele care sunt găsite vinovate

În art. 352 din Codul Penal este prevăzut:

„(1) Nerespectarea măsurilor de carantină sau de spitalizare dispuse pentru prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(2) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă fapta a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani.

(3) Transmiterea, prin orice mijloace, a unei boli infectocontagioase de către o persoană care știe că suferă de această boală se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

(4) Dacă fapta prevăzută în alin. (2) este săvârșită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.

(5) Dacă prin faptele prevăzute în alin. (1) și alin. (2) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

(6) Dacă prin faptele prevăzute în alin. (1) și alin. (2) s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

(7) Dacă prin fapta prevăzută în alin. (3) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani și interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

(8) Dacă prin fapta prevăzută în alin. (4) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

(9) Tentativa la infracțiunea prevăzută în alin. (3) se pedepsește.

(10) Prin carantină se înțelege restricția activităților și separarea de alte persoane, în spații special amenajate, a persoanelor bolnave sau care sunt suspecte, într-o manieră care să prevină posibila răspândire a infecției sau contaminării.”

Citește și