Arestul preventiv, înlocuit cu arestul la domiciliu pentru Cristi Bîgiu, șeful suspendat al CJ Buzău

Arestul preventiv, înlocuit cu arestul la domiciliu pentru Cristi Bîgiu,  șeful suspendat al CJ Buzău
Publicat: 23/04/2015, 16:54

Magistrații Curții de Apel București au decis în locuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu în cazul lui Cristinel Bîgiu și al finului acestuia, Florin Colgiu, trimiși în judecată pentru luare de mită, conflict de interese în formă continuată și tentativă de spălare a banilor, respectiv complicitate la aceste infracțiuni.

Instanța a admis contestația depusă de cei doi la decizia din 16 aprilie a Tribunalului Călărași, prin care a fost prelungită măsura arestului preventiv în cazul lor.

Decizia Curții de Apel București este definitivă, iar cei doi urmează să fie eliberați din arest. Bîgiu și Colgiu au domiciliile în Buzău.

Cristinel Bîgiu și Florin Colgiu au fost arestați preventiv, în 7 decembrie 2014, de magistrații Tribunalului București.

Președintele suspendat al Consiliului Județean Buzău, Marian Cristinel Bîgiu, a fost trimis în judecată de DNA pentru luare de mită și conflict de interese în formă continuată și pentru tentativă de spălare a banilor, iar finul său, Florin Colgiu, pentru complicitate la aceste infracțiuni.

Potrivit DNA, Bîgiu a fost trimis în judecată pentru două infracțiuni de luare de mită în formă continuată, 12 infracțiuni de conflict de interese în formă continuată și tentativă de spălare a banilor, în timp ce finul său, Florin Mădălin Colgiu, administrator al SC Alexandra SRL, a fost trimis în judecată pentru două infracțiuni de complicitate la luare de mită în formă continuată și pentru complicitate la tentativa de spălare a banilor,ambii fiind în arest preventiv.

De asemenea, în același dosar procurorii DNA au trimis-o în judecată, în stare de libertate, pe Gabriela Camelia Bădică, director în cadrul Asociației pentru Dezvoltare, Inovație, Cultură și Antreprenoriat Călărași, pentru dare de mită.

În rechizitoriul procurorilor DNA se arată că, în perioada noiembrie 2013 – decembrie 2014, Cristinel Bîgiu a cerut, iar în zilele de 20 decembrie 2013, respectiv 6 decembrie 2014 a primit sumele de 45.000 lei, respectiv 50.000 lei, prin intermediari, în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor de serviciu în calitate de președinte al Consiliului Județean Buzău – funcție de demnitate publică, respectiv aprobarea atribuirii către firma Asociația pentru Dezvoltare, Inovație, Cultură și Antreprenoriat (ADICA) Călărași, prin procedură directă, a două contracte, precum și aprobarea plăților aferente, după recepționarea lucrărilor.

Cele două contracte vizau elaborarea primelor două componente ale „Strategiei de dezvoltare durabilă a județului Buzău 2014-2020”.

Potrivit procurorilor DNA, suma de 45.000 lei a fost dată ca mită de către Gabriela Bădică, sumele de 45.000 lei, respectiv 6.500 lei (o parte din cei 50.000 lei) fiind cerute și primite de către Colgiu, cunoscând că aceste sume proveneau din săvârșirea infracțiunii de luare de mită în legătură cu îndeplinirea, de către Cristinel Bîgiu, a îndatoririlor de serviciu, în calitate de președinte al Consiliului Județean Buzău.

În acest fel, afirmă procurorii DNA în rechizitoriu, Florin Colgiu l-a sprijinit pe Cristinel Bîgiu să primească și să valorifice sumele de bani obținute cu încălcarea legii.

În 6 decembrie 2014, Bîgiu a încercat, sprijinit de Colgiu, să ascundă o parte din suma primită cu titlu de mită prin plata, în numele SC Sigma Montaj, dar în beneficiul său, a unei rate de leasing pentru un utilaj industrial pe care-l deținea în fapt.

În perioada 20 noiembrie 2012 – 12 noiembrie 2014, în calitate de președinte al Consiliului Județean Buzău, Bîgiu a semnat 12 contracte cu două firme, cu o valoare de peste 7 milioane de lei, în condițiile în care, începând cu iunie 2011, acesta beneficia, de la cele două firme, de suma de 1.034 euro, plus TVA, lunar, reprezentând contravaloarea chiriei unui utilaj industrial, pe care îl deținea în fapt.

Pe parcursul desfășurării urmăririi penale, s-a dispus aplicarea sechestrului asigurător asupra sumei de 11.900 lei, ridicată de la Marian Cristinel Bîgiu.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Călărași.

Cristinel Bîgiu a fost suspendat din funcția de președinte al CJ Buzău după ce instanța a transmis Prefecturii hotărârea prin care acesta a fost arestat preventiv, în 7 decembrie 2014.

Șeful CJ Buzău, în vârstă de 47 de ani, a fost luat pe 6 decembrie 2014 de procurorii DNA de la locuința sa, după ce a fost prins în flagrant luând mită în parcarea din fața blocului în care locuiește. Bîgiu se află la primul său mandat de președinte al Consiliului Județean Buzău, fiind ales pe listele USL.

Cristinel Bîgiu a fost membru PNL timp de 17 ani, începând cu anul 1997, iar de-a lungul timpului a fost președinte al organizației de tineret a PNL Buzău, președinte al filialei județene a partidului, vicepreședinte la nivel național, ultima funcție în PNL, înainte de a trece la PSD, fiind cea de vicepreședinte al organizației județene.

În 18 septembrie 2014, Bîgiu a anunțat că s-a înscris în PSD, în baza OUG 55, alături de 18 primari liberali din județ și de alți șase edili de la PDL, susținând că a luat această decizie pentru binele județului.

În perioada 1993 – 1994, Cristinel Bîgiu a fost contabil la Sigma Instal, după care a fost, până în anul 2000, șef compartiment import-export la S.C. Modern Shoes S.A, iar din 2000 și până în 2004 a fost director general al S.C. Modern Shoes S.A.

Din iunie 2004 și până în ianuarie 2005, Cristinel Bîgiu a fost vicepreședinte al Consiliul Județean Buzău, iar din ianuarie 2005 și până în mai 2007 a fost prefect al județului Buzău. Ulterior, el a fost președinte al Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, funcție deținută până în noiembrie 2008.

În perioada 2008-2012, Cristinel Bîgiu a fost senator.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Decembrie cu ninsori și crivăț! Meteorologii Accuweather anunță cum va fi vremea luna viitoare, în...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum arată polata construită în Clisura Dunării. Șoseua spectaculoasă din Porțile de Fier, protejată de...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Bahmu și-a scos asul din mânecă! Vești crunte pentru Honorius. Ce le-a cerut judecătorilor, în...
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ameninţarea de pe piaţa imobiliară. România ar putea ajunge o piaţă de chiriaşi: "Preţurile se...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
Zborul la Nisa. Subiectul falsificării documentelor aviatice zguduie finalul campaniei electorale. Probleme majore de GDPR
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Galaxiile UFO, ciudățeniile cosmice pe care astronomii le pot vedea abia acum, cu ajutorul Telescopului...