Argumentele Ecaterinei Andronescu pentru rămânerea clasei pregătitoare la grădiniță. Ce spune Funeriu
Fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, a declarat pentru gândul că sunt mai multe argumente în vederea revenirii clasei pregătitoare la grădiniță.
„În mod normal, Ministerul Educației ar fi trebui să primească o evaluare a clasei zero, pentru că s-a făcut o evaluare la nivel național privind clasa pregătitoare. Și există sondaje în acest sens- cel puțin la Craiova- 97% dintre părinți au răspuns că vor să se mențină clasa zero la grădiniță, pentru că acolo există program prelungit și ei își pot vedea liniștiți de treabă. Din punctul de vedere al părinților este absolut clar că ei vor clasa zero la grădiniță”, a spus Ecaterina Andronescu.
Fostul ministru al Educației a mai spus că un argument în plus pentru acest lucru este că la grădiniță există suficient spațiu de joacă, astfel încât obiectul clasei pregătitoare- acela de învățare prin joacă- să se realizeze.
„3.000 de elevi de la clasa pregătitoare învață în spații neadecvate. Dacă școala are și elevi de liceu și copii de 6 ani, atunci e mai greu. Nu se pune problema că mobilierul clasei pregătitoare va rămâne nefolosit în cazul trecerii clasei pregătitoare la grădiniță, pentru că el va rămâne pentru clasa I. După cum vedem sunt mai multe argumente ca această clasă pregătitoare să treacă la grădiniță. Legea spune că face parte din învățământul obligatoriu, dar nu spune că trebuie să aibă loc la școală”, a mai spus Andronescu.
Pe de altă parte, Daniel Funeriu, ministrul care a hotărât ca prima clasă obligatorie să fie la școală, o contrazice pe Ecaterina Andronescu și spune că 85% dintre părinții copiilor de clasa pregătitoare sunt foarte multumiți de modul în care se desfășoară acum și consideră că elevii au câștigat mult prin trecerea la școală.
„83% dintre copii spun că sunt fericiți că sunt la școală în loc de grădiniță, majoritatea sunt foarte drăguți când spun ‘sunt și eu mare acum, merg la scoala’. Să ne amintim că pentru ei facem aceste lucruri, nu pentru orgoliul de a schimba ce au făcut bun cei dinaintea noastră. Din datele ministerului reiese că 97% dintre copii au avut anul acesta loc în școli, deci se adeverește că cei care spuneau că nu sunt locuri în școli mințeau”, a declarat Funeriu. El a adăugat că prin introducerea clasei pregătitoare la școală s-au eliberat peste 110.000 de locuri în grădinițe.
„Dacă se trece clasa pregătitoare la grădiniță cei care sunt în grupa mare acum vor rămâne în grădiniță, deci nu va mai fi niciun loc pentru cei care trebuie să intre la grupa mică. 150.000 de copii de 3 ani nu vor putea să meargă la grădiniță”, a mai spus Funeriu.
Într-un interviu pentru gândul, Remus Pricopie, ministrul Educației, a declarat că nu vrea să facă schimbări. „Indiferent de natura analizei pe care noi o facem acum, legea ne spune foarte clar: clasa pregătitoare face parte din ciclul primar și este o clasă obligatorie pentru copiii care au împlinit vârsta de șase ani. Prin urmare, clasa pregătitoare rămâne ca o clasă obligatorie în ciclul primar. Legea ne permite să corectăm anumite lucruri vizavi de punerea în aplicare a acestei cerințe legale. Putem să modificăm criteriile de departajare a copiilor de la o școală la alta, știm că au fost discuții”, a afirmat el.